Magia alimentaţiei de tip japonez stă în putinţa acesteia de a îmbina toate nutrientele necesare unei sănătăţi de invidiat cu alimente cu puţine calorii, totul prezentat într-o manieră delicioasă şi îmbietoare.

Porţiile sunt de cele mai multe ori aşezate pe farfurii micuţe şi castronaşe pe măsură, fără a fi însă neîndestulătoare. Rezultatul este că vei mânca mai încet, deci mai puţin, ceea ce reprezintă o veste foarte bună pentru siluetă. Ciocolata, cartofii şi prăjiturile trebuie înlocuite cu alternative de genul: fructe, legume şi supe pe bază de paste. În Japonia, mâncarea este servită pe platouri sau farfurii şi castronaşe separate, şi nu pe un singur platou mare, aşa cum se întamplă în majoritatea cazurilor de pe glob. Cei care stau la masă servesc din fiecare fel, gustând din tot ce se află pe masă. Nu trebuie să micşorate toate porţiile, ci doar pe cele care conţin calorii foarte multe. Dieta japoneză include cantităţi mari de orez pe tot parcursul zilei, deci la aproape orice masă, de circa şase ori mai mult decât consumă un european. Se serveşte în orice moment al zilei, inclusiv la masa de dimineaţă. Orezul conţine carbohidraţi complecşi, are puţine calorii, şi îţi va oferi senzaţia de saţietate pentru destul de mult timp. De asemenea, la baza preparatelor japoneze stau şi legumele amestecate în sos asortat. Ardei graşi, mazăre, zucchini, lăptuci, ceapă, roşii, ardei iuţi, salată, morcovi, spanac, muguri de bambus, sfeclă, rădăcini de lotus, ridichii, ciuperci, napi şi legume de apă sunt doar câteva dintre deliciile colorate pe care japonezii le includ cu plăcere în dieta lor. Legumele se gătesc în diferite feluri, fierte în sos, prăjite sau fripte ori în aburi. Fiecare astfel de modalitate de preparare păstrează caracteristicile nutritive ale alimentelor. În ceea ce priveşte peştele, japonezii preferă somonul şi tonul, însă nu se dau la o parte când vine vorba despre macrou, sardine sau hering. O sursă ideală şi naturală de acizi graşi Omega-3, carnea de peşte menţine sănătatea inimii şi a circulaţiei, şi oferă o stare generală de bine. Un alt aliment ce poate fi găsit pe masa japonezilor este soia care poate înlocui cu succes carnea din alimentaţie. În ceea ce priveşte deserturile, cel tipic japonez este salata de fructe. În funcţie de sezon, ea conţine fructe asortate, decojite şi mărunţite, aranjate foarte apetisant pe un platou. Şi, desigur, masa nu se poate încheia fără un pahar mare de ceai verde japonez! Nu rămâne decât să încercaţi şi dvs., măcar o zi-două pe săptămână! O dietă de tip japonez contribuie substanţial la îmbunătăţirea sănătăţii!