Insistenţele şefului SMURD, Hadrian Borcea, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de tratament al bolnavilor la Spitalul Judeţean par a da din nou roade. Împreună cu o echipă de specialişti, dr. Hadrian Borcea a scris două proiecte care au câştigat un concurs finanţat de Rompetrol. Drept urmare, până pe 30 octombrie, Spitalul Judeţean va fi dotat cu o pistă de aterizare pentru elicoptere şi un sistem de informare pentru aparţinătorii pacienţilor internaţi, unic în România. 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea efectuează un număr mare de transferuri către centrele regionale, aproximativ 30 pe lună. Mare parte sunt pacienţi critici care trebuie să ajungă la Cluj sau Timişoara. Fiecare pacient este preluat aşadar de o ambulanţă cu medic şi transportat 10 km până la Aeroportul Oradea, unde este transferat în elicopterul care efectuează transportul. Transferul terestru, suplimentar în acest caz, implică riscuri pentru pacient cum ar fi: echipaj cu medic indisponibil, manevre de decuplare şi cuplare la sistemele de menţinere în viaţă, riscuri de siguranţă rutieră. Totodată, acest transfer terestru de la spital la aeroport creşte durata transferului pacientului cu aproximativ 40 - 45 minute. Acestea sunt cauzele pentru care şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, Hadrian Borcea, s-a gândit şi a pus la punct un proiect pentru construirea unui heliport (pistă de aterizare pentru elicoptere), în valoare de 20 de mii de euro. "Prin construirea acestuia la Spitalul Judeţean se va elimina complet transferul terestru al pacientului de la spital la aeroport şi, implicit, riscurile asociate. De asemenea, se va reduce timpul de transfer al pacienţilor critici de la Spital la centrele regionale cu până la 30 de minute, astfel că vor creşte şansele de aplicare în timp util a procedurilor şi tratamentelor medicale la aceşti pacienţi critici la destinaţie", preciza Hadrian Borcea în comentariul care a însoţit proiectul la concursul "Împreună pentru fiecare", finanţat de Rompetrol. Din cele 70 de proiecte înscrise pe domeniul "Sănătate" doar 16 au fost câştigătoare. Printre ele însă s-au numărat şi cele două ale medicului Hadrian Borcea. "Va mai dura câteva săptămâni până vom termina proiectul. Deocamdată, încercăm să vedem unde vom amplasa pista de 24 de metri pătraţi, pe acoperişul Spitalului sau în spatele clădirii. Cert este că până pe 30 octombrie construcţia va trebui să fie finalizată", a spus, pentru Crişana, Harian Borcea, care a mai explicat că heliportul va fi un punct important de aterizare pentru elicopterul de la Arad, care funcţionează pe această regiune şi că, peste aproximativ un an, va mai fi pus în funcţiune un alt elicopter pe zona Sălaj, care va deservi şi Spitalul Judeţean.

Date on-line despre bolnavi

Cel de-al doilea proiect, câştigat de UPU-SMURD împreună cu Asociaţia SARTISS propune realizarea în premieră naţională a unui sistem informatic de comunicare şi informare între un serviciu medical de urgenţă şi insoţitorii pacienţilor care accesează aceste servicii medicale. Concret, prin intermediul sistemului, pacienţii care vor ajunge în spital vor primi un cod unic şi vor fi introduşi într-o bază specială de date. Pe baza acestui cod prietenii, familia şi rudele vor putea afla de pe un monitor amplasat la intrarea în spital date importante despre starea acestuia. Sistemul va fi implementat în secţia UPU-SMURD Bihor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, care asistă în fiecare an aproximativ 70 de mii de pacienţi (adică o medie de două sute de pacienţi pe zi) cu un număr redus de personal medical. "Din cauza numărului mare de cazuri, informarea şi comunicarea cu aparţinătorii care însoţesc pacienţii este foarte dificilă, incompletă sau uneori inexistentă. Prin acest sistem se va elimina lipsa comunicării de informaţii minime către însoţitori sau aparţinători cum ar fi numele medicului curant, faza de evaluare în care se află, diagnosticul prezumtiv, timpul estimat de evaluare şi tratament, finalitate (internare, transfer la un alt spital sau externare), precum şi alte informaţii care pot fi oferite despre pacient", explică Hadrian Borcea în prezentarea făcută proiectului. Mai mult, sistemul de informare va fi disponibil şi pe un portal on-line, astfel că, în cazul în care va exista, spre exemplu, o victimă a unui accident rutier produs în Bihor, iar accidentatul este din alt judeţ, rudele acestuia se vor putea informa prin intermediul portalului cu privire la stadiul evaluării medicale a accidentatului. Proiectul trebuie finalizat în următoarele trei luni, valoarea acestuia fiind de zece mii de euro.