Medicina dentară este de ani de zile Cenuşăreasa finanţărilor de la bugetul central. Acest lucru se răsfrânge direct asupra asiguraţilor, care deşi îşi plătesc cotizaţia lunară, nu beneficiează de serviciile medicale stomatologice. Medicii trag un nou semnal de alarmă cu privire la modul discreţionar în care Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a redus plafoanele pentru cabinetele de medicină dentară. Pe lângă finanţarea extrem de mică pe cabinet, birocraţia excesivă şi taxele impuse îi determină pe toţi mai mulţi medici stomatologi să renunţe a mai încheia contracte cu CAS.

La sediul filialei Crişana a Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România a avut loc ieri o conferinţă de presă în care reprezentanţii breslei - dr. Vlad Cristian Deac, dr.Adina Ţucudean şi dr. Cristina Tripon -  şi-au exprimat nemulţumirile faţă de scăderea plafoanelor CAS pentru cabinetele stomatologice. În plus, stomatologii sunt extrem de nemulţumiţi faţă evaluările periodice prin care trebuie să treacă un cabinet medical, fie şi el ultramodern, precum şi faţă de birocraţie excesivă, medicii fiind nevoiţi anual să-şi depună aceeaşi documentaţie la CAS. Nici până în prezent plafoanele impuse cabinetelor stomatologice nu erau mari. Dacă în perioada 2004-2008 ele ajunseseră la suma de 2.500 de lei/lună/cabinet, acum au ajuns la 700 de lei/lună/cabinet. Or, în condiţiile în care se pun cap la cap costurile unui tratament, din banii alocaţi lunar de CAS abia dacă se pot acoperi intervenţiile elementare în cazul a 5-6 pacienţi. „La un cabinet, preţul unei obturaţii este de aproximativ 53 de lei, iar în relaţia cu CAS este prevăzut spre decontare doar până la 17 lei. Întrebarea noastră este unde se va face rabat, unde este calitatea lucrării? Materialele sunt bune, nu se pune problema, dar se va face rabat la sterilizare, la dezinfecţie, ceea ce constituie o problemă gravă de sănătate" susţine dr. Vlad Cristian Deac, preşedintele filialei Crişana a stomatologilor bihoreni. Reprezentanţii dentiştilor spun că CAS i-a pus în faţa faptului împlinit printr-o rectificare bugetară prin care scad plafoanele pentru cabinetele de medicină dentară. Efectul acestei măsuri îl reprezintă o scădere a adresabilităţii pacienţilor la cabinetele de medicină dentară, iar efectul de bulgăre de zăpadă pe care îl generează duce la consecinţe nefaste, atât pentru cabinete, cât şi pentru populaţie, oamenii fiind privaţi de cele mai elementare tratamente. Concludente sunt propunerile CNAS pentru diverse proceduri: la tratarea cariilor pe o suprafaţă prin obturaţie şi plombare este de 14,49 lei în timp ce costul real, susţinut de Asociaţie, este de 41,53 lei; pulpectomia vitală cu oburaţie canal, ce include anestezia, este propusă de CNAS la 26,06 lei în timp ce costul real ar fi de 96 de lei. „În viziunea noastră, dar totodată ţinând cont şi de modalităţile în care se practică medicina socială în ţările Uniunii Europene, statul român ar trebui să aibă programe prin care să asigure stomatologia socială de baza tuturor celor care plătesc asigurarea minimală obligatorie. Peste acest pachet de bază, care ar urma să fie finanţat prin programe speciale, ar trebui să existe posibilitatea pacientului de a se asigura la o companie privată de asigurări care să vină cu o coplată a serviciilor stomatologice" propun stomatologii.

O birocraţie păguboasă

Pentru a putea funcţiona, un cabinet medical trebuie autorizat sanitar, iar apoi trebuie înregistrat în registrul unic al cabinetelor. Pe de altă parte CAS, care este în relaţie directă cu Guvernul - al cărui reprezenatnt direct în teritoriu, Direcţia de Sănătate Publică a acordat autorizaţia cabinetului - solicită tuturor cabinetelor care intră în relaţie contractuală cu CAS să treacă un alt proces de evaluare care, începând de anul trecut, costă 1.000 de lei. Practic, acest proces conferă calitatea cabinetului de a intra în relaţii contractuale cu CAS pentru prestaţii de stomatologie socială, chiar dacă serviciile oferite de cabinet sunt unele de top. Necesitatea unui astfel de proces - care mobilizează în teren un număr foarte mare de oameni, antrenează costuri de transport, evaluare - este pus la îndoială, atâta timp cât procesul de verificare a cabinetului este realizat oricum de Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Medicilor, sau DSP. Ca atare, „facem un apel la reprezentanţii CAS pentru a renunţa la acest serviciu de evaluare pe care oricum îl considerăm inutil, având în vedere faptul că unităţile sanitare evaluate au autorizaţie de funcţionare din partea ministerului de resort, iar banii alocaţi proceselor de evaluare ar putea fi utilizaţi în creşterea plafoanelor", arată reprezentanţii stomatologilor bihoreni.