Prima zi a săptămânii a fost una specială pentru medicii de la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix. Asta pentru că unitatea medicală a împlinit 25 de ani de la înfiinţare, moment sărbătorit printr-o reuniune a tuturor angajaţilor.

Proiectat cu o capacitate de 155 de paturi, construcţia Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix a demarat la începutul anului 1976. După finalizarea construcţiei, actul de naştere al spitalului îl constituie  decizia Consiliului Popular al judeţului Bihor din 1988. Încă de la înfiinţare, spitalul a asigurat servicii complete de reabilitare medicală la toate nivelele (consultaţii de specialitate, tratament ambulatoriu, spitalizare continuă), oferite de o echipă multidisciplinară (medici, asistenţi medicali, kinetoterapeuţi, fiziokinetoterapeuţi, terapeuţi ocupaţionali, psihologi, infirmiere, îngrijitoare, educatori, instructori de activitate). În acest moment, spitalul are o capacitate de 260 de paturi (150 de paturi la cele două secţii clinice R.M.F.B. adulţi din Băile Felix şi 110 paturi la secţia clinică R.M.F.B. copii din Băile 1 Mai). Structura organizatorică aprobată mai cuprinde ambulatoriu integrat, laboratoare de recuperare în medicină fizică şi balneologie (baze de tratament), laborator de analize medicale, laborator de explorări funcţionale, laborator de radiologie şi imagistică şi compartiment de prevenire şi control a infecţiilor nosocomiale. Activitatea medicală este asigurată astăzi de 279 de salariaţi (25 de medici, 41 de specialişti calificaţi ca personal sanitar superior, 97 de persoane încadrate ca personal sanitar mediu şi 70 de persone încadrate ca personal sanitar auxiliar). Funcţiile-suport sunt asigurate de personalul T.E.S.A. (19 persoane), personalul de deservire (patru persoane) şi 23 de muncitori.

Cinci manageri în 25 de ani

Alte repere importante în activitatea spitalului le reprezintă dobândirea statutului de "spital clinic" (anul 2000) declararea instituţiei ca unitate sanitară de interes public naţional (2002), înfiinţarea ambulatoriului integrat propriu (2008) şi clasificarea în categoria II M (competenţă înaltă restrânsă la domeniul său de activitate), în 2011. Un moment important în istoria unităţii medicale l-a constituit achiziţionarea, recepţionarea şi instalarea unui dispozitiv robotizat de reeducare a mersului, în valoare de 250.000 de euro, pentru recuperarea bolnavilor cu probleme locomotorii (unic în sistemul sanitar public din România) prin intermediul unui Programu de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. În 2012 au fost reabilitate integral saloanele celor două secţii de adulţi, iar anul acesta spitalul a primit acreditare din partea Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (care garantează că unitatea funcţionează la standardele stabilite). De la înfiinţare, unitatea a fost condusă de cinci specialişti. În perioada 1988-1990 la conducere a fost conf. univ. dr. Gavril Roboș, între 1990 şi 2006 - conf. univ. dr. Mariana Mihailov, între 2006 şi 2009 unitatea a fost manageriată de Ritli Laszlo Csongor (jr), între 2009 şi 2010 - de conf. univ. dr. Mariana Cevei şi din 2010 până astăzi - de şef de lucrări dr. Nicoleta Ramona Suciu. "În acest moment aniversar, mesajul pe care dorim să îl transmitem este acela că Spitalul va continua realizarea misiunii (prevenirea, diagnosticarea, tratarea şi managementul reabilitării persoanelor cu afecţiuni invalidante şi co-morbidităţi) şi obiectivelor sale (garantarea calităţii şi siguranţei actului medical, acordarea unor servicii medicale complete pacienţilor şi  transparenţă în activitate)", se afirmă într-un comunicat semnat de managerul Nicoleta Ramona Suciu.