Organizația Mondială a Sănătății a inclus România între țările cu risc ridicat de poliomielită, una dintre cele mai virulente epidemii care a mutilat în decursul timpului mii de oameni, în general copii mici. Atenționarea se datorează faptului că multe persoane din zonele de conflict (Ucraina, Siria) ajung în România fie ca refugiați, fie în drumul spre Occident, iar pe de altă parte, acoperirea vaccinală este tot mai scăzută.

 Conflictele importante din Orient și cele din Europa de Est au făcut ca mii de oameni să apuce calea exilului și să se refugieze în țările din jurul lor sau să caute o viață mai bună în Occident. Odată cu ei au adus și boli, unele de mult eradicate în Europa, în princupal datorită vaccinurilor.

„În 2012, în Siria au fost identificate 26 de cazuri de poliomielită. În contextul în care în unele țări vecine au existat refugieri masive, în Turcia au fost peste 1,5 milioane de persoane, în Bulgaria peste 8.000, acest virus ar putea călători cu ei. În Bulgaria chiar, din cei 8.000 de refugiați, au fost identificați trei copii cu poliomielită. Toate acestea se întâmplă în apropierea României, țară care este oarecum vulnerabilă pentru că în ultimii ani a scăzut acoperirea vaccinală. Din 100 de copii sunt vaccinați cu vaccin antipoliomielitic 70-80. Rata optimă de acoperire vaccinală, recomandată de Organizația Mndială a Sănătății este de 95% iar în județul Bihor aceasta este de 92,78%", a spus Zoia Bitea, într-o conferință de presă care a avut loc vineri, 6 iunie 2014, la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor.

 

Amenzi pentru cei care refuză vaccinul!

 

Conform aceleișai surse, acoperirea mică nu se datorează lipsei vaccinurilor ci slabei informări sau adevăratelor campanii care se duc pe diferite surse (internet) și care le îndeamnă pe mame să refuze vaccinarea copilului. 

„Ne-am propus ca în următoarea perioadă să declanșăm o campanie prin care să informăm populația, să cartografiem persoanele care trebuie vaccinate și să-i recuperăm pe cei care nu și-au făcut acest vaccin pentru a ne încadra în acoperirea de 95%, recomandată. Părinții trebuie să știe că vaccinarea este obligatorie, conform legii și că cei care refuză vaccinurile obligatorii pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei", a mai spus Zoia Bitea.

Tot ca măsură de prevenție, DSP Bihor recomandă ca cetățenii care se deplasează în zonele de conflict sau în vecinătatea lor să se informeze și să se vaccineze.

Ultimul caz de poliomielită înregistrat la nivel național a fost în 1992 iar în județul Bihor în 1988.

Poliomielita, numită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Aproximativ 90% din infecțiile cu poliovirus cauzând poliomielită sunt asimptomatice, indivizii afectați putând arăta o gamă largă de simptome, dacă poliovirusul intră în fluxul sangvin. În aproximativ 1% dintre cazuri virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectând și distrugând preferențial neuronii motori, având ca efect slăbiciune musculară și paralizie flască. În funcție de nervii implicați pot să apară diferite tipuri de paralizie. Poliomielita coloanei vertebrale este forma cea mai comună, caracterizată prin paralizie asimetrică, care de cele mai multe ori implică picioarele.