În perioada mai – iunie, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a desfășurat acțiuni specifice de profilaxie și control în scopul asigurării salubrității alimentelor și a prevenirii apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară, dar și în ce priveşte sănătatea animalelor pe raza administrativă a teritoriului județului Bihor.

Astfel, în sectorul siguranței alimentare personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor a efectuat 1.260 controale care au vizat obiective de industrie alimentară din toate categoriile de activitate (piețe agoalimentare și de vânzare cu ridicata, abatoare, depozite alimentare, unități de procesare, supermarket-uri și alte unități de comercializare, unități de prestări servicii de alimentație publică, carmangerii, măcelării etc), și au soluționat şapte alerte transmise prin Sistemul Rapid de Alertă alimente și furaje, în urma cărora au fost retrase de la consum peste 250 kg alimente, cum ar biscuiți și zacuscă sau chiar carne și produse din carne. Motivele retragerii și distrugerii alimentelor au pornit de la prezența unor corpi străini, până la contaminarea alimentelor cu microorganisme și toxine patogene. „Asigurăm consumatorii că întreaga cantitate de alimente posibil afectate a fost retrasă de la comercializare și distrusă”, se precizează într-un comunicat de presă transmis luni de DSVSA Bihor. În domeniul sănătății animale, în această perioadă au fost vizate unitățile care realizează activități de schimb intracomunitar și export cu animale vii, realizându-se 35 controale, soldate cu suspendarea activității la cinci unități. În paralel, s-au desfășurat activitățile specifice de diagnosticare și asanare a focarelor de boli transmisibile la animale, activități care au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de animale bolnave de tuberculoză bovină, leucoză enzootică bovină, respectiv de anemie infecțioasă ecvină din cadrul exploatațiilor de animale ale județului Bihor.

„În cursul acestei perioade Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a aplicat 53 de sancțiuni contravenționale, din care 32 de amenzi contravenționale în valoare de 37.420 lei, și a emis 14 ordonanțe de încetare a activității”, se mai menţionează în comunicat.

Un eveniment demn de menționat ar fi desfășurarea în județul Bihor, în cursul lunii mai 2017, a unui audit din partea Oficiului internațional de epizootii (OIE), care a avut ca scop evaluarea gradului în care România, prin măsurile specifice de supraveghere și profilaxie, poate garanta „indemnitatea teritoriului în respect cu Pesta porcină clasică”. „Urmare a constatărilor pozitive ale echipei de auditori internaționali, România a obținut, în data de 23 mai 2017, statutul de ţară liberă (indemnă) față de Pesta porcină clasică, astfel încât, în cel mai scurt timp, vor fi ridicate restricțiile referitoare la circulația internațională a porcilor vii și a cărnii de porc din România, restricții dispuse prin Decizia Comisiei 2013/764/CE, care stabileşte măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice în anumite state membre”, afirmă directorul executiv al ANSVSA Bihor, Remus Ovidiu Moţoc.