Ecouri la prima conferinţă naţională de istorie a psihiatriei româneşti
Municipiul Oradea a găzduit, în perioada 3-5 septembrie, prima consfătuire de istorie a psihiatriei româneşti. Conferinţa a avut în centrul tematicii perspectiva istorică a dezvoltării psihiatriei în România. Bucurându-se de o largă participare naţională, manifestarea a reuşit să acopere mai multe direcţii importante.
Evenimentul medical s-a adresat tinerilor medici psihiatri şi rezidenţilor în psihiatrie printr-un set de şapte cursuri cu tematici atractive, urmărind principalele ţinte ale cercetării fundamentale şi clinice în domeniul psihiatriei moderne. O a doua direcţie importantă a fost cea a istoriei propriu-zise, plecându-se de la rememorarea activităţii predecesorilor şi până la contribuţia şcolii româneşti de psihiatrie în domenii de dezvoltare prioritare, cum ar fi gerontopsihiatria. Această temă a fost susţinută în lucrările cercetătorilor prof. dr. Dan şi Sorin Riga, fiind adaptată la neuropatologia zilelor noastre prin aportul prof. univ. dr. Gavril Cornuţiu. Cea de-a treia secţiune a conferinţei a readus în memoria participanţilor curente diferite ale psihiatriei româneşti, centrate pe figuri emblematice. Discuţiile şi concluziile evenimentului, prezentate de prof. univ. dr. G. Cornuţiu, au conturat contribuţia importanţă în diferitele etape de dezvoltare a psihiatriei adusă de şcoala românească.
"Importanţa excepţională a manifestării ştiinţifice orădene rezultă fără echivoc din pionieratul trivalent deschis în psihiatria românească. Întreaga istorie a umanităţii este marcată de apărarea şi imortalizarea identităţii, tradiţiei, "Rădăcinilor", pionieratului, priorităţilor, (...) şi civilizaţiilor naţionale", ne-a mărturisit prof. dr. Sorin Riga. De asemenea, prof. dr. M. Lăzărescu, membru emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale este de părere că "manifestarea a relevat şi afirmat prezenţa constantă şi semnificativă a psihiatriei româneşti în centrul european al specialităţii. Spitalele constituite în secolele XIX şi XX la Sibiu, Iaşi, Bucureşti exprimau sinteza de gândire psihiatrică a vremii, iar în 1913, la Lugoj, s-a constituit unul din serviciile de psihiatrie ale unui spital unificat după o concepţie europeană de avangardă. Consfătuirea a rememorat, prin prezenţa unor persoane venerabile, noul avânt ce l-a luat psihiatria din România după 1955 în direcţia spitalelor, a secţiilor unităţilor unificate şi a psihiatriei comunitare, care s-a dezvoltat impetuos între 1975 şi 1985. Din păcate, evoluţia psihiatriei româneşti a fost şi rămâne insconstantă, iar noul val ce s-a lansat în 2005 se cere realizat".
Potrivit prof. univ. dr. Cornuţiu, rezultatele consfătuirii constau într-un volum de 600 de pagini, tipărit deja şi unul în pregătire, de informaţii de istorie a psihiatriei româneşti. De asemenea, au fost identificate 22 de capitole ale viitoarei Istorii a psihiatriei româneşti, au fost fixate termenele de predare şi autorii acestora, realizări prin care consfătuirea şi-a atins ţintele.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.