Februarie scoate virozele pe uliţă
Zăpada din ultimele zile şi temperaturile scăzute au dus la creşterea numărului infecţiilor respiratorii. Conform datelor raportate şi centralizate în supravegherea epidemiologică de rutină, pentru perioada 24-30 ianuarie, în Bihor s-au înregistrat 3.429 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (din care 100 de cazuri - 2,92 % - au necesitat internare) şi 1.272 de cazuri de pneumonii (din care 184 cazuri - 14,47% - au necesitat internare).
În perioada menţionată au fost diagnosticate cu gripă pe baza criteriilor clinice opt cazuri, din care două au necesitat internare. „Chiar dacă în cazul infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumoniilor se constată o creştere a numărului de cazuri raportate faţă de săptămâna anterioară, valorile raportate se află în porţiunea superioară a intervalului aşteptat de îmbolnăvire, calculat pe baza datelor multianuale. De la începutul sezonului de vaccinare antigripală 2010/2011 din dozele primite de la Ministerul Sănătăţii au fost administrate peste 27.000 doze de vaccin antigripal, fiind existente în stoc la medicii de familie, conform raportărilor acestora, 8.080 doze de vaccin gripal", arată directorul executiv al DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă. Datele privind evoluţia numărului de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi vaccinarea antigripală sunt raportate săptămânal la Ministerul Sănătăţii.
Măsuri preventive
Pentru prevenirea infecţiilor căilor respiratorii, Direcţia de Sănătate Publică recomandă populaţiei respectarea următoarelor măsuri: optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola). Foarte importantă este spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică). Evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, dar deja infectate, care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală. Evitarea vizitării rudelor sau prietenilor internaţi în spitale, iar în cazul instituirii măsurilor de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească.
Autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.