Deşi orădenii au teoretic dreptul la analize gratuite, dacă sunt asiguraţi, în realitate, foarte puţini dintre ei apucă să şi le facă la timp. Asta pentru că niciun laborator din cele 15 din Oradea nu are bani decât pentru maxim 10-12 zile. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor recunosc situaţia, dar spun că ei doar împart banii pe care îi primesc de la Minister.

Situaţia asta nu e de ieri, de azi. Medicii care se ocupă de laboratoare spun că aşa a fost întotdeauna şi că subfinanţarea sistemului este o boală mai grea decât cea pe care o duc pe picioare pacienţii. Asta, pentru că afectează pe toată lumea. Sistemul este în fapt simplu. Laboratoarele de analize medicale au contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate care alocă sumele de bani care acoperă analizele medicale de bază. Asta, dacă au suficienţi bani...

Analize, doar pe liste

Problema o reprezintă faptul că, atunci când în joc este viaţa unui om, argumentul lipsei de bani nu mai poate fi susţinut. Oamenii însă au învăţat că singura şansă pe care o au, dincolo de a băga mână în buzunar (gol şi el, de cele mai multe ori), este să se înscrie pe o listă de aşteptare. Aşa se face că, deşi sumele alocate pentru efectuarea analizelor vin la începutul lunii, mulţi dintre pacienţi nu au nicio şansă să îşi facă analizele în primele zile ale lunii. Ei se pot înscrie pe liste de aşteptare pentru a-şi face analizele luna viitoare sau când le va veni rândul. Numai că boala nu poate fi pusă pe o listă de aşteptare. „La noi nu ajung banii decât pentru maxim 10 zile. Facem programări încă de pe data de 25 a fiecărei luni astfel că vin mulţi bolnavi în primele zile ale lunii şi nu-i putem ajuta", spune Florina Fekete, asistent medical generalist la laboratorul Spitalului Pelican. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Spitalul Judeţean. „Nu au fost niciodată suficiente fonduri pentru analizele de laborator. Ne ajung banii doar pentru 10-12 zile şi, în situaţii excepţionale, pentru prima jumătate a lunii", a declarat managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp pentru Crişana.

Subfinanţare cronică

Deşi, ei sunt cel mai adesea acuzaţi de problema lipsei fondurilor, reprezentanţii CAS spun că nu fac altceva decât să împartă pe trimestre şi pe luni banii pe care îi primesc. Dacă aceştia sunt câţi sunt, nu este vina lor. „Situaţia este aceeaşi de ani de zile. Noi împărţim doar bugetul primit pe trimestre şi apoi pe luni. Pentru acest an avem alocaţi de la buget puţin peste două milioane de lei din care 1,6 milioane sunt pentru cele 12 laboratoare private şi 450 de mii de lei pentru laboratoarele din cele trei spitale, Judeţean, Pelican şi cel din Beiuş. Banii se alocă pentru analizele de bază care sunt sută la sută gratuite, pentru orice categorie de asigurat, indiferent de vârstă", spune Oana Ungur, purtător de cuvânt la CAS Bihor. Dincolo de aceste cifre şi statistici, de afirmaţiile medicilor şi ale asistenţilor medicali, rămâne faptul că, într-o Românie Europeană, cetăţeanul care cotizează lunar sume deloc neglijabile la CAS poate să moară cu trimiterea medicului în mână. Pentru că bolile nu pot fi stabilite decât pe baza acestor analize, iar dacă nu ai bani să ţi le faci, luna sau lunile de aşteptare pe listele laboratoarelor îţi pot fi fatale.