Halatele albe îşi fac bagajele pentru UE
Peste 500 de dosare au fost preluate de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor de la "halatele albe" care vor să lucreze în ţările Uniunii Europene. Lunar, de la descentralizarea sistemului, DSP Bihor a preluat, în medie, 100 de dosare pentru obţinerea certificatului de conformitate.
Începând cu data de 1 septembrie 2010, DSP Bihor a preluat dosare cu actele necesare pentru eliberarea certificatului de conformitate în vederea recunoaşterii profesiei pentru medici, medici dentişti, farmacişti, asistenţi medicali generalişti, moaşe, fiziokinetoterapeuţi şi kinetoterapeuţi în celelalte state ale Uniunii Europene (UE).
"De la data menţionată DSP Bihor a preluat şi transmis către Ministerul Sănătăţii peste 500 dosare necesare certificatului de conformitate la toate categoriile profesionale menţionate mai sus (o medie lunară de aproximativ 100 dosare). În urma analizării dosarului, Ministerul Sănătăţii eliberează certificatul de conformitate pe care îl transmite către D.S.P. judeţeană de unde poate fi ridicat de solicitant", transmite directorul executiv al instituţiei, dr. Marius Pîrcioagă.
Pe site-ul instituţiei, la adresa www.aspbihor.ro, sunt postate toate documentele necesare întocmirii dosarului pentru fiecare categorie profesională la care se eliberează certificat de conformitate, precum şi programul de activitate în preluarea dosarului de la solicitanţi.
"În judeţul Bihor sunt în jur de 15.000 de persoane angajate în una din profesiile enumerate. Sunt aproximativ 2.000 de medici, 500 de farmacişti, 3-400 de medici dentişti şi aproximativ 10.000 de asistenţi medicali", ne-a declarat dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
"Practicarea profesiilor menţionate, în baza unei calificări româneşti, în celelalte state ale U.E. presupune obţinerea şi a unui certificat de bună practică din partea organizaţiei profesionale corespunzătoare din România (de exemplu: pentru medici - de la Colegiul Medicilor; pentru farmacişti - de la Colegiul Farmaciştilor). Doar persoanele care au obţinut de la organizaţiile profesionale certificatul de bună practică îşi pot exercita profesia medicală în străinătate, într-o ţară membră a UE", se arată într-un comunicat de presă al DSP Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.