Pentru eficientizarea sistemului medical din Bihor, dar și pentru a asigura condiții mai bune pentru pacienți, Consiliul Județean Bihor și Spitalul Județean vor să înființeze un consorțiu în care să coopteze toate unitățile medicale din județ.

Ideea nu este nici nouă și nici originală, conform managerului Gheorghe Carp, având la bază modele din Statele Unite ale Americii, Suedia sau Canada. Proiectul ar avea cel puțin trei domenii importante cu câștiguri mari. Primul ar fi efectuarea unor gărzi comune pe radiologie. Folosind telemedicina, orice pacient care se va prezenta la una din unitățile medicale din consorțiu ar putea fi imediat diagnosticat. Al doilea este legat de analizele medicale, unde Spitalul Județean are unul din cele mai performante laboratoare din țară. Acesta va putea face analize și pentru spitalele din județ astfel încât pacienții să nu mai fie plimbați de la un spital la altul. Al treilea mare câștig ar fi eficientizarea achiziției de materiale sanitare. Dacă acestea s-ar face la comun, pentru toate unitățile medicale din consorțiu, prețurile ar scădea și ar putea fi impuse anumite condiții care să ducă la creșterea calității.

Ministrul Sănătății susține proiectul

Există deja un proiect votat cu privire la înființarea de consorții dar este nevoie ca Ministerul Sănătății să vină cu normele de aplicare a legii. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan a declarat ieri că a avut deja discuții cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care susține proiectul pentru că îl consideră o soluție pentru a îmbunătăți serviciile medicale din România și accesul la servicii medicale.

„Ideea nu este nouă, se bazează pe ce se întâmplă în alte state care s-au lovit de aceleași situații: personal medical redus ca număr, resurse financiare limitate. Țări cu sistem spitalicesc mult mai dezvoltat decât la noi, Suedia, SUA, Canada au ajuns la concluzia că vechile scheme de organizare ale unităților spitalicești nu mai corespund realităților de astăzi și nu mai sunt eficiente. Așa că au înființat consorții. În Senatul României s-a votat pentru înființarea acestor consorții și la noi iar rolul lor este să salveze micile spitale și să nu se ajungă la soluții radicale cum este transformarea lor în centre de permanență. Suntem convinși că dacă le întindem o mână de ajutor spitalelor din județ ele își pot îndeplini misiunea pentru care au fost create, iar județul Bihor poate să devină un exemplu de bună practică” a spus managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp care a adăugat că nimeni nu își va pierde statutul ca identitate spitalicească și nimeni nu va intra în consorțiu dacă nu va dori acest lucru.  

Președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan a spus că instituția pe care o reprezintă a trimis adrese tuturor primăriilor întrebându-le dacă vor să facă parte din consorțiu.

„Eu sunt optimist pentru că nimeni nu va avea decât de câștigat. Vor fi poate mici neajunsuri legate de anumite reorganizări, dar beneficiile vor fi mult mai mari pentru toată lumea”, a spus Ilie Bolojan.