DSP Bihor a informat în cursul zilei de ieri, în scris, instituțiile medicale și nemedicale din județ privitor la măsurile ce trebuie luate în condițiile caracterului endemic al evoluției gripei în România.

Astfel, spitalele trebuie să reinstruiască personalul medico-sanitar în conformitate cu metodologia de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute inclusiv a gripei, să raporteze zilnic și săptămânal morbiditatea, să raporteze imediat, telefonic, la Direcția de Sănătate Publică Bihor, cazurile de deces suspecte, probabile și confirmate cu virus gripal, și să transmită fișa de deces în 24 de ore. Unitățile medicale mai au obligativitatea spitalizării formelor clinice grave de gripă sau a cazurilor apărute la copii mici, gravide, bolnavi cu afecțiuni cardio-pulmonare, diabet, persoane în vârstă, să transfere imediat cazurile cu tabloul clinic compatibil cu gripa sau gripa severă în spital sau în secțiile de boli infecțioase. În caz de supraaglomerare se vor asigura condiții de izolare în secția de origine sau într-o altă secție cu personal dedicat. Se vor reface stocurile de antivirale de către toate spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa – febră și tuse, respectiv cu gripă severă – febră, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator. Este obligatorie instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții pacienților internați: inițial pacienții din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minim două săptămâni înainte. Se va vaccina urgent personalul nevaccinat, se vor reface urgent stocurile de echipamente de protecție și se vor utiliza corespunzător, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante pentru menținerea unei igiene riguroase a mâinilor și a suprafețelor se impune cu necesitate.

Creșterea capacității de spitalizare a cazurilor severe de gripă și a celor cu complicații se va realiza prin externarea bolnavilor cronici, precum și prin scurtarea duratei de spitalizare la strictul necesar. Cazurile obișnuite depistate vor fi localizate, izolate și tratate la domiciliu. Formele complicate se vor interna la Spitalul Clinic Municipal Oradea – Secția de Boli Infecțioase II, Secțiile Pediatrie – respirator cu extindere în caz de necesitate,  în funcție de morbiditate, și în celelalte secții cu profil medical, secții de Pneumologie. Cazurile grave vor fi spitalizate în secțiile ATI ale Spitalului Clinic Municipal Oradea și a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

Spitalele teritoriale și medicii de familie

La nivelul spitalelor teritoriale, secțiile de boli infecțioase și interne, se vor asigura în permanență paturile necesare. Probele pentru diagnosticul virusologic de la bolnavii suspecți de gripă se vor recolta la indicația medicului curant, conform metodologiei de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, inclusiv a gripei. Toate spitalele vor stabili spații cu posibilități de izolare pentru cazurile de gripă apărute la cei internați. Secțiile de maternitate vor asigura triajul parturientelor și izolarea cazurilor suspecte de gripă sau alte viroze respiratorii de la serviciul de internare. Se vor lua măsuri de decongestionare a sălilor de așteptare în special prin programare. Se va stabili și respecta programul de aerisire în toate unitățile sanitare.

Cabinetele medicilor de familie și centrele de permanență ale medicilor de familie au următoarele obligații: consultarea metodologiei de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, inclusiv a gripei; obligativitatea direcționării pentru spitalizare a formelor clinice grave suspecte de gripă sau a cazurilor apărute la copii mici, gravide, bolnavi cu afecțiuni cardio-pulmonare, diabet, persoane în vârstă; aprovizionarea corespunzătoare a centrelor de permanență cu medicație specifică; respectarea normelor de curățenie și igienă atât a cabinetelor în general, cât și dezinfecția echipamentelor medicale din dotare de fiecare dată când este necesară această operațiune; asigurarea în cantitate suficientă de mănuși, măști de protecție și utilizarea acestora de către personal; se vor lua măsuri de decongestionare a sălilor de așteptare și izolare a bolnavilor cu simptomatologie specifică; se va stabili și respecta programul de aerisire.