Spre deosebire de colegii lor de la nivel naţional care spuneau că vor boicota implementarea reţetei electronice dacă prescrierea nu va fi obligatorie şi pentru specialiştii din ambulatoriu şi doctorii de spital, medicii de familie din Bihor preferă să vadă legea publicată în Monitorul Oficial pentru a se pronunţa.

Săptămâna a început furtunos pentru medicii de familie din România. Preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă susţinea luni că  medicii de familie vor boicota implementarea reţetei electronice dacă prescrierea nu va fi obligatorie şi pentru specialiştii din ambulatoriu şi doctorii de spital. "Vom boicota introducerea prescrierii electronice dacă nu vor fi obligaţi să utilizeze acest nou sistem toţi doctorii, adică şi cei din spital, şi cei din ambulatoriu. Ei dau pacienţilor bilete de trimitere, iar noi suntem obligaţi să prescriem reţete. Nu este corect", spunea medicul Doina Mihăilă. Temerile medicilor de familie erau legate şi de proiectul de modificare a contractului cadru, conform cărora, pe durata concediului, aceştia pot lăsa lista cu pacienţi unui coleg. "Nu cred că ar fi corect să lăsăm lista unui coleg. Există riscul să pierdem bolnavi de pe listă", a mai spus Mihăilă.

"Vom avea o poziţie după ce va apărea legea"

În Bihor medicii de familie din tot judeţul participă la informări cu privire la introducerea noii reţete electronice deşi legea care va reglementa această măsură nu a apărut încă. "Informarea a început încă de săptămâna trecută şi deja s-au prezentat la instruire 50 de medici din tot judeţul. O facem aproape zilnic, împreună cu specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor. Noi însă le explicăm doar modul de prescriere al reţetelor şi de unde să-şi descarce softul informatic pentru a se acomoda cu el şi pentru a se familiariza cu modul de utilizare, restul va fi reglementat printr-o lege sau printr-o serie de modificări ale actualei legi pe care o aşteptăm încă. Cert este că medicii trebuie să ştie că până la finalul anului se va merge în paralel şi se vor folosi şi cele trei exemplare autocopiante şi sistemul electronic", a spus, pentru Crişana, Oana Ungur, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bihor. De o părere asemănătoare sunt şi reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie din Bihor. "Deocamdată nu avem nicio poziţie oficială. Încă nu s-a luat o decizie la nivel naţional cu privire la boicotarea implementării reţetei electronice aşa că nu ne putem pronunţa. Nu e nici legea foarte clară, nu avem ceva legal pe care să ne putem baza o eventuală poziţie. Când va apărea legea în Monitorul Oficial şi ţinând cont şi de poziţia colegilor de la nivel naţional, vom vedea ce vom face", a spus pentru Criana, medicul Adrian Roşu de la Patronatul Medicilor de Familie Bihor.