Pacienţii vor primi, totuşi, medicamente gratuite şi compensate după 1 aprilie. Contractul cadru între medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost prelungit cu două luni, ca urmare a refuzului medicilor de a semna noul contract pe 2011-2012. Prelungirea actualului contact va permite continuarea negocierilor şi eventual modificarea prevederilor cu care medicii de familie nu sunt de acord, considerându-le net dezavantajoase atât pentru ei, cât mai ales pentru pacienţi.

Noul contract-cadru pentru anii 2011-2012 trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie, dar medicii de familie au cerut autorităţilor să amâne intrarea în vigoare a actului normativ, timp în care să fie făcute acele modificări solicitate de ei. „Nemulţumirile noatre au fost ascultate de către autorităţi, care au decis amânarea semnării noului contract cadrul cu două luni, urmând ca ordinul să apară publicat în Monitorul Oficial, iar medicii de familie să încheie cu CAS acte adiţionale", ne-a declarat dr. Dorina Popa, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Bihor. Astfel, din 1 aprilie, vor fi întocmite acte adiţionale care vizează prelungirea cu încă două luni a actului normativ din 2010. Peste 80% din medicii de familie au anunţat încă din februarie că nu vor semna contractele cadru la 1 aprilie, astfel că, după această dată, bolnavii nu vor putea primi reţete compensate, gratuite şi trimiteri către specialişti. Nemulţumirile medicilor au fost generate de mai multe acte normative şi anume legea permanenţei, legea informatizării şi contractul cadru. Astfel, legea permanenţei prevede că medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-8.00. Medicii ar fi obligaţi să asigure permanenţa şi în weekend şi în zilele de sărbători legale, pe parcursul a 24 de ore neîntrerupt, lucru contestat de medici deoarece i-ar obliga la muncă în plus peste cele şapte ore legale zilnic. Apoi, informatizarea sistemului de sănătate îi obligă pe medici să achiţioneze pe banii lor aparatura informatică necesară şi să introducă datele pacienţilor, activitate laborioasă şi neplătită. Contractul-cadru pe anul viitor este contestat în mod deosebit, deoarece impune medicilor de familie plafoane care îi vor obliga să aleagă între pacienţii care vor primi reţete compensate şi gratuite şi care nu. De asemenea, contractul îi obligă la consultarea bolnavilor cronici şi eliberarea unei reţete pentru ei, o dată la trei luni. Medicii contestă inclusiv introducerea coplăţii în medicina de familie şi introducerea limitării consultaţiilor bolnavilor la 20 pe zi.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei a contestat în justiţie suspendarea Hotărârii 1047/1571, care impune cumpărarea de cititoare şi inscripţionare de carduri, instanţa Curţii de Apel Bucureşti urmând să decidă în maximum o săptămână. Medicii de familie susţin că nu ei trebuie să achiziţioneze din buzunar aceste sisteme, ci Casa Naţională de Sănătate, fiind vorba despre sistemul public de sănătate.