Secretarul de stat, Raed Arafat, a anunțat ieri decizia de a interzice accesul în spitale al aparținătorilor pacienților şi studenţilor, până la data de 31 martie. Meciurile de fotbal vor putea avea loc fără spectatori.

Secretarul de stat în MAI le-a recomandat românilor din străinătate să nu vină în ţară dacă vin din zonele afectate de infecţiile cu noul coronavirus.

„De astăzi (duminică - n.r.) intră în aplicare aceste reguli. Știm şi ne cerem scuze că această măsura va produce nemulţumiri şi un disconfort pentru unele persoane sau unele entităţi, cluburi, etc, dar este o discuţie amplă care a avut loc, şedinţa de alaltăieri a durat aproape 6 ore în care s-au discutat aceste lucruri", a afirmat Raed Arafat. De asemenea, Raed Arafat le-a recomandat tuturor românilor care vor să vină în ţară din străinătate să nu ajungă în România dacă vin din zonele afectate de infecţiile de coronavirus.

Cetățenii români aflați în străinătate în zonele afectate trebuie să evite deplasarea. Dacă ei se întorc la părinți, bunici, la persoane în vârstă, aduc aici riscul infectării, nu fac decât să pună în pericol viața lor. „De aceea recomandăm evitarea la maxim a deplasării din zonele afectate către țară. Situația e bineînțeles temporară, însă necesită implicarea noastră a tuturor și colaborarea noastră la toate nivelurile, la nivelul autorităților, comunităților locale și al fiecărui individ. Cetățenii români care vin din zonele afectate li se vor aplica regulile pe care le cunoașteți, carantina sau autoizolarea”, a subliniat Arafat. De asemenea, s-a luat măsura de sistare până la 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenții universităților de medicină și farmacie, precum și vizitele aparținătorilor persoanelor internate. Se exceptează studenții care participă voluntar.

Este pentru prima dată când se iau astfel de măsuri pe teritoriul României în ultimii 30 de ani.

 

Amenzi uriaşe

Persoanele care nu respectă condiţiile de izolare pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus riscă amenzi de până la 20.000 de lei. În România au fost înregistrate până acum cinci cazuri de persoane care nu au respectat condiţiile izolării. În acelaşi timp, dacă persoanele care ajung în România nu declară corect ţara de unde vin se pot alege cu dosare penale pentru fals în declaraţii.

Raed Arafat a declarat că cei care nu respectă regulile izolării la domiciliu riscă amenzi de până la 20.000 de lei dar, în acelaşi timp, vor fi deschise şi dosare penale dacă îmbolnăvesc cu ştiinţă alţi cetăţeni

 

Banii cash, un pericol

Consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, spune că este o prostie ca oamenii să își facă provizii în eventualitatea izbucnirii unei epidemii de Covid-19 și avertizează că banii cash sunt o metodă de transmitere a virusului.

„E o prostie să faci provizii, dacă ar fi să vină o molimă și să ai de făcut provizii, pe cât timp faci asta? Faci pe trei săptămâni, pe patru săptămâni?!”, a întrebat retoric economistul BNR la Digi 24. Vasilescu spune că singura „provizie” pe care și-a făcut-o el în această perioadă, a fost să renunțe la folosirea banilor cash.

„Nu mai umblu cu bani în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși, când e vorba de răspândirea unei epidemii, așa că am renunțat la cash”, a mai spus Vasilescu.

Consilierul BNR a vorbit și despre faptul că România are un avantaj din acest punct de vedere, pentru că avem bani din plastic și aceștia pot fi spălați. „Noi avem posibilitatea să-i spălăm, pentru că sunt din plastic. Banii de plastic au două caracteristici, sunt greu de falsificat și pot fi spălați, la propriu, cu săpun și cu apă”, a mai spus economistul.

În România au fost confirmate ieri 15 cazuri de coronavirus, ultimele două cazuri fiind o femeie în vârstă de 70 de ani din Mureș şi o altă femeie de 42 de ani din Bucureşti, au anunțat reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică (GCS). Un număr de 11 persoane sunt în carantină spitalizată și 12.877 în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.