Dacă în urmă cu două luni Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, din Oradea, se confrunta cu un deficit de vaccin pentru mămicile cu RH negativ, în prezent medicii anunţă că au reuşit să achiziţioneze cantitatea necesară, astfel ca fiecărei paciente cu RH negativ să i se administreze cantitatea necesară.

Medicii le atenţionează pe viitoarele mame cu RH negativ că nu este vorba despre o afecţiune şi nicidecum nu înseamnă că nu pot avea copii. Probleme apar atunci când viitoarea mămică are RH negativ, iar fătul RH pozitiv, moment în care în sângele mamei se formează anticorpi anti-RH, care pot traversa placenta, ajungând în sângele fătului, unde încep să distrugă hemaţiile acestuia. Cea mai eficientă metodă de a rezolva incompatibilitatea de RH este vaccinarea. La nivel naţional maternităţile din România s-au confruntat, în ultimele luni, cu o criză de vaccin RH. Nici judeţul Bihor nu a fost ocolit, înregistrând, în urmă cu două luni, deficit de ser pentru mămicile cu RH negativ. Potrivit dr. Petru Chitulea, medic ginecolog, situaţia s-a remediat, iar în momentul de faţă, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a alocat o sumă suficientă pentru achiziţionarea cantităţii necesare de vaccin RH.
Potrivit datelor furnizate de DSP, anul trecut, la Maternitatea din Oradea 157 de mămici au beneficiat de vaccinul RH. Serul este administrat gratuit tuturor mămicilor cu RH negativ şi face parte dintr-un Program Naţional de Sănătate demarat de Ministerul Sănătăţii.