La trântă cu Ministerul Sănătăţii - Spitalele orăşeneşti sunt omorâte cu (a)zile
Primarul comunei Bratca, Adrian Mateiaş, susţine că va da în judecată Ministerul Sănătăţii, dacă nu va reveni asupra deciziei de a transforma centrul de sănătate din localitate în cămin pentru bătrâni. Primarul spune că centrul deserveşte 20.000 de locuitori din împrejurimi, iar primăria are deja un proiect european de înfiinţare a unui azil. Şi la Ştei primarul este nemulţumit de pierderea spitalului.
Potrivit proiectului de reorganizare şi reprofilare a unităţilor sanitare comunicat în această săptămână de Ministerul Sănătăţii, mai multe spitale la nivel naţional vor fi comasate, iar mai multe centre sociale vor fi transformate în centre de bătrâni. În Bihor, pe lângă fuziunea spitalelor de Neuro-Psihiatrie şi TBC cu Spitalul Municipal şi a Maternităţii cu Spitalul Judeţean, Centrul de Sănătate Valea lui Mihai va fi comasat cu Spitalul Municipal din Marghita. Totodată, Spitalul Orăşenesc Ştei şi Centrul de Sănătate Bratca vor fi transformate în cămine de bătrâni. Decizia a stârnit nemulţumiri în rândul autorităţilor locale.
"O să îl închidem!"
Primarul comunei Bratca, Adrian Mateiaş (PNL), a declarat că, dacă nu va reveni asupra deciziei, va da Ministerul Sănătăţii în judecată. "Vom da Ministerul Sănătăţii în judecată, pentru că am semnat un contract de preluare şi am investit sute de mii de euro în acest centru. Să spună în ce bază ne desfiinţează", a spus edilul, adăugând că nici el, şi nici comunitatea nu vor permite sub nicio formă transformarea centrului de sănătate din localitate în cămin de bătrâni. "Nu o să îl transformăm, ci o să îl închidem! Pentru că noi avem deja un proiect european, depus pe măsura 3.2.2. prin POR, pentru înfiinţarea unui centru de bătrâni, iar două asemenea centre nu se justifică într-o localitate. Proiectul are o valoare de 2,5 milioane de euro şi urmează să demarăm licitaţia pentru lucrări, deci în maxim doi ani va fi funcţional", a spus Mateiaş. Primarul s-a declarat revoltat deoarece, dacă centrul de sănătate se va desfiinţa, aproximativ 20.000 de oameni din patru comune şi zeci de sate din jurul comunei Bratca vor fi nevoiţi să străbată zeci de kilometri pentru a ajunge la un spital, în caz de urgenţe. "Problema este că în acest spital avem şi 25 de copii bolnavi psihic foarte grav, care au fost aduşi acum mulţi ani din instituţiile statului şi care, dacă nu erau la Bratca, erau morţi. Acum vor merge înapoi la Cadea? A doua problemă este că, anul trecut, când am preluat spitalul, am început deja procedura de acreditare a spitalului, prin dotări, laboratoare. Am luat măsuri să asigurăm fiecărui pacient metrii pătraţi necesari, conform standardelor europene, am pus grup sanitar în fiecare salon. Acum, când ne-am dezvoltat, ni se pune boncancu' în faţă", a afirmat Mateiaş.
La Ştei, spitalul a fost evaluat incorect
La rândul său, primarul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu, unde spitalul orăşenesc va fi transformat tot în cămin de bătrâni, susţine că nici Ministerul Sănătăţii, şi nici Direcţia de Sănătate Publică nu au făcut o evaluare concretă a spitalului. "Chiar invit orice comisie de evaluare să vadă dacă mai există un spital similar cu acesta. Are 56 de paturi, s-au făcut reparaţii capitale, avem dotări, avem căldură şi condiţii optime pentru a putea trata orice bolnav. Am făcut totul cu putinţă să evit această reorganizare, pentru că spitalul deserveşte tot sudul judeţului, adică circa 28.000 de locuitori. În fiecare an, la împărţirea bugetului, am avut grijă ca spitalul să fie cap de afiş, cu atât mai mult cu cât nu trebuie să uităm de dezvoltarea şi de perspectiva turistică a zonei, Arieşeni, Vârtop, Padiş, Moneasa, care presupune existenţa obligatorie a unui spital. Spitalul are şi o secţie de Dializă, care este foarte aglomerată", a declarat primarul Ioan Lucaciu (PDL). Edilul a adăugat că un centru de bătrâni nici nu este necesar, de vreme ce în zonă s-a inaugurat anul trecut unul, la Băiţa. Mai mult, la Nucet, există un spital de psihiatrie care ar putea să îi adăpostească şi există chiar şi o tabără nefolosită de autorităţi.
Pe de altă parte, în ce priveşte comasarea spitalelor, la Oradea autorităţile locale sunt în asentimentul ministerului. Şi primarul oraşului Valea lui Mihai, Kovacs Zoltan (UDMR), se declară optimist şi speră ca prin decizia luată situaţia Centrului de Sănătate din oraş, care va fuziona cu Spitalul Municipal Marghita, să fie îmbunătăţită.
ministerul sanatatii, conform legii 52/2003,privind transparenta decizitionala in administrarea publica locala nu are voie sa desfiinteze spitale acestea sint atributiile consiliului judetean.