Specialiştii în nutriţie spun că laptele de soia are calităţi dietetice deosebite. În primul rând, aciditatea provocată de acesta în stomac este mai mică faţă de aciditatea provocată de laptele de vacă.

 Laptele de soia se găseşte în magazine dar se poate pregăti şi acasă. Se pun la înmuiat, în apă cu puţină sare, la temperatura camerei, timp de 16-18 ore, 1 kg de seminţe uscate de soia. Seminţele înmuiate se trec prin maşina de tocat carne. Masa obţinută se amestecă în 4 l de apă, la temperatura camerei, cu puţină sare şi se lasă vasul descoperit pentru 40-50 de minute, mestecând din când în când cu o lingură din lemn. După aceea, se strecoară lichidul obţinut printr-un tifon şi se stoarce bine. Soia stoarsă se mai trece încă o dată prin maşina de tocat. Peste această masă se pun, pentru a doua oară, 4 l de apă, la temperatura camerei, cu mai puţină sare şi se lasă vasul descoperit 40-50 de minute. Se amestecă din când în când şi se strecoară în final prin acelaşi tifon. Prima şi a doua parte de lichid se amestecă şi se pun la fiert. În timpul fiertului, trebuie avut grijă ca laptele să nu scadă prea mult. Laptele obţinut în acest mod are gust de mazăre. Pus într-un loc călduros, laptele de soia se acreşte după 12-18 ore. Iaurtul, brânza şi alte produse lactate preparate din lapte de soia pierd gustul iniţial de mazăre. Masa de soia rămasă după pregătirea laptelui conţine multe proteine. Este o importantă sursă vegetală de fier, care se asimilează uşor de către organism şi, de asemenea, o bogată sursă de celuloză şi fibre vegetale. Aceasta se adaugă în făina obişnuită (1:1) şi se poate folosi la prepararea pastelor făinoase, a prăjiturilor şi sosurilor. În alimentaţie, această masă de soia, care se poate păstra la congelator, poate înlocui oul; o lingură de soia şi 2 de apă înlocuiesc un ou.