Pentru că numărul cazurilor de cancer creşte alarmant în România, peste 2000 de persoane decedând anual din cauza lui, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a organizat o conferinţă în care mai mulţi specialişti au discutat despre această boală, despre efectele şi prevenirea lui. Inedită a fost participarea la eveniment a unei femei care, deşi a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în 2012, a reuşit să învingă boala.

Cifre seci: 2005 decese în fiecare an din cauza cancerului de col uterin, 31% rata de incidenţă (de trei ori mai mare decât în restul Europei) şi 18,3% rata de mortalitate din cauza acestui tip de cancer, de două ori mai mare decât în Europa de Est şi de patru ori mai mare decât în Uniunea Europeană. Acestea sunt datele de la care au pornit specialiştii din Bihor la întâlnirea de la DSP, cu ocazia Lunii Naţionale de Prevenire a Cancerului şi a campaniei de prevenire a acestuia. Printre invitaţi s-au aflat şeful DSP Bihor - Daniela Rahotă, adjunctul Zoia Bitea şi doctorii Lucia Daina, Simona Mihuţiu, Carmen Pantiş, Ovidiu Frăţilă, Călin Sonea, Alina Venter şi Edina Szabo Murvay. "Mesajul cel mai important este că la ora actuală, în Oradea, există posibilitatea depistării precoce a leziunilor canceroase prin teste destul de simple. În stadiile incipiene, aproape toate formele de cancer pot fi tratate şi vindecate. Totul depinde de conştiinţa oamenilor care trebuie să înveţe să aibă grijă de sănătatea lor", a spus Zoia Bitea, care a fost completată de dr. Simona Mihuţiu de la Spitalul Judeţean: "În condiţiile de penurie financiară, cel mai important lucru este prevenţia. Conform statisticilor internaţionale, numărul de decese cauzate de cancer va creşte în următoarii ani de la 19 la 26 de milioane de oameni. În România, rata de supravieţuire la 30 de ani este de 45%. Aceste statistici pot fi schimbate cu o mai mare implicare în prevenţie". În încercarea de a găsi soluţii pentru cancerul de col uterin, Edina Szabo Murvay a spus că în judeţul Bihor ar fi cam 160.000 de persoane eligibile pentru testări şi că, dacă s-ar pune la punct un proiect, acestea ar putea fi toate testate în câţiva ani, iar beneficiile ar fi incontestabile.

Frica de condamnare, moarte sigură!

Cele mai multe femei se tem de această boală şi evită să îşi facă testele tocmai pentru a nu li se confirma temerea. Struţul care îşi bagă capul în nisip nu este însă ferit de nenorocirile care se întâmplă în jurul lui. Asta crede şi Cristina, o pacientă care a fost diagnosticată cu cancer şi care a venit la conferinţă pentru a-şi povesti drama. "La mine, depistarea cancerului s-a făcut întâmplător, la un control de rutină. Când mi s-a pus acest diagnostic am simţit tot ce mi se întâmpla ca o condamnare. A trebuit să treacă ceva timp ca să depăşesc acel moment. Vreau să le sfătuiesc pe toate femeile care trec prin aşa ceva să ţină cont că nimic din ce le spune medicul nu este de neluat în seamă. Fiecare detaliu, fiecare indicaţie contează. Pentru mine, situaţia ar fi putut fi şi mai simplă, dacă îmi făceam un test Papanicolau în urmă cu câţiva ani. Cel mai dificil a fost că am simţit acest subiect ca fiind unul tabu, nimeni nu voia să discute despre cancer, ca şi cum nimic rău nu ni se poate întâmpla. Nu trebuie să simţim că ne doare pentru a merge la medic", a spus Cristina, care a fost diagnosticată cu cancer de col uterin la sfârşitul lui 2012, dar care, după câteva săptămâni de radiologie, brahiterapie şi o intervenţie chirurgicală, a reuşit să obţină rezultate bune şi să se vindece. "Cancerul este parşiv. Nu durerea este simptomul principal, ea apare mai târziu. Sunt alte semne la care oamenii trebuie să fie atenţi. Există însă această teamă de confirmare a diagnosticului care îi face pe mulţi să evite doctorul şi care duce la situaţii tragice", a spus dr. Simona Mihuţiu, care a fost completată de dr. Alina Venter de la Spitalul Judeţean: "Măsurile de testare nu sunt dureroase, iar la Spitalul Judeţean există aparatură digitală performantă, care are o doză extrem de redusă de radiaţii. Eu îi sfătuiesc pe medicii de familie să trimită persoanele de peste 40 de ani să îşi facă aceste teste, chiar dacă ele susţin că nu au probleme". Conform medicilor, cele mai multe dintre aceste teste sunt gratuite, dar se pot face şi fără trimitere de la medicul de familie. O mamografie la Spitalul Judeţean costă între 80 şi 100 de lei, iar un test Papanicolau 50 de lei. Luna Naţională de Prevenire a Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului şi are ca scop mobilizarea populaţiei în lupta împotriva bolii. Ea este coroborată cu obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care vrea să reducă decesele cu 25% până în 2025. Tema principală o reprezintă demolarea miturilor despre cancer şi respingerea concepţiilor greşite despre această boală.