Medicamentele expirate nu se aruncă la gunoi - Predaţi-le la farmacii!
Din trei farmacii vizitate de CRIŞANA în două nici nu se punea problema să nu se colecteze, iar în una farmacista spunea că speră să se pună containere speciale pentru medicamente expirate. Prin urmare, dacă vreți să nu poluați solul și pânza freatică, nu aruncați medicamentele la gunoi!
Să pornim de la legislație. În februarie 2014 Ministerul Sănătății a emis un Ordinul nr. 119/2014, unde la art. 38. alin. c) se precizează că „medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”. Din păcate, în afară de această mențiune nu există nimic care să reglementeze colectarea medicamentelor expirate. Totuși, în Oradea aproape toate farmaciile colectează medicamente.
„Farmaciile nu sunt obligate să colecteze medicamentele expirate, dar o fac de bună voie. Nu există un protocol foarte bine definit în acest sens, dar există demersuri făcute la nivel național. Local, am avut dicuții cu cei din lanțurile mari care chiar vor să se implice. Din câte știu eu, la această oră preiau în proporție de 100% medicamente expirate de la cumpărătorii lor, pe bază de proces verbal, Farmacia 3, Catena, Biovita (Viva) și Vitalogy. Unele preiau și medicamente expirate de la orice client”, a spus, pentru Crișana, directorul Colegiului Farmaciștilor Bihor – Sebastian Nemeth.
Realitatea se verifică și în teren. La Catena (cel puțin cea de pe Republicii) farmacista a spus că sunt obligați să preia medicamentele în baza unui proces verbal. Nu contează de unde sunt cumpărate. La Sensiblu, farmacista a afirmat că speră ca în următoarea perioadă să se aducă containere speciale pentru medicamentele expirate.
„Adunăm medicamente expirate fără nicio problemă. Nu primim ace. Dacă expiră, le puneți într-o pungă și le aduceți la noi. Nu e nevoie de proces verbal” a explicat și Csep Edith de la Farmacia 3.
În SUA există reglementări clare pentru eliminarea medicamentelor. Cu toate acestea, geologii americani au examinat 39 de cursuri de apa din 30 de state, iar 80% conțineau urme de substante din medicamente.
În Franţa, deșeurile farmaceutice însumează 70.000 de tone anual. Guvernul francez a rezolvat problema colectării medicamentelor expirate de la populație, prin intermediul farmaciilor. În Germania, Italia, Portugalia și Ungaria s-a introdus obligativitatea predării medicamentelor expirate la farmacii sau către medicii de familie. Există statistici care spun că în România se aruncă anual 1.500 de tone de medicamente la gunoi. Pastilele aruncate în vasul de toaletă pot polua apa, iar cum stațiile de tratare a apei nu au toate tehnologia pentru a filtra substanţele medicamentoase, acestea ajung în râuri, provocând modificări hormonale la organismele acvatice. Medicamentele destinate diminuării nivelului de colesterol, spre exemplu, pot încetini metabolismul peștilor, iar antipsihoticele le pot afecta reproducerea și dezvoltarea.
În concluzie, dacă vă pasă de mediul în care trăiți, nu aruncați medicamentele la gunoi!
In Septembrie 2019 nici o farmacie din Oradea nu mai colecteaza medicamentele expirate decat daca sunt cumparate din acea farmacie, si cer prezenta bonului fiscal. Ajungem sa aruncam la gunoi medicamentele expirate. In alte tari din EU acestea se recicleza la ordinea zilei pe cand la noi totul se rezuma la profit si legislatie precara.