Posibila introducere a sistemului de coplată, începând cu luna martie, a născut controverse atât în rândul pacienţilor, cât şi a medicilor, care sunt de părere că va duce la scăderea adresabilităţii la controalele medicale. Sumele propuse de Ministerul Sănătăţii pentru coplată sunt între 5 şi 20 de lei, dar reprezentanţii medicilor de familie din Bihor susţin că este o sumă mică, care aduce prea puţine beneficii tuturor părţilor implicate.


Birocraţie sau îngrijorare?

Pentru redresarea domeniului sanitar, oficialii Ministerului Sănătăţii au găsit o soluţie în introducerea sistemului de coplată. În urma ultimelor dezbateri, s-a stabilit că, dacă va intra în vigoare, pacienţii vor trebuie să scoată bani din buzunar pentru orice vizită la medic, începând chiar de luna viitoare. Reacţiile nu au încetat să apară şi s-au format, astfel, tabere pro şi contra introducerii sistemului de coplată. Unul dintre argumentele acestui sistem a fost delimitarea clară a pachetului de servicii medicale de bază pe care le obţine pacientul prin asigurările de sănătate şi de cel suplimentar, unde intervine coplata. Un al doilea argument adus de autorităţi este că, prin plata consultaţiilor, a unor tratamente sau a spitalizării, va fi eliminată mita. La nivel de judeţ, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bihor, dr. Monica-Eva Vajda, spune că acest sistem va duce, cu siguranţă, la scăderea adresabilităţii pacienţilor la controalele medicale. "În funcţie de forma sub care va fi introdusă, deoarece oficial încă nu se practică, coplata va trebui să crească, în primul rând, calitatea actului medical. Cu toate acestea, consider că este vorba şi despre o birocraţie prea exagerată", a punctat medicul. Dr. Vajda este de părere că, odată cu introducerea sistemului de coplată, la medicul de familie se vor prezenta cazurile cu adevărat grave, iar cele care nu prezintă o reală problemă medicală vor suporta amânare.


Coplata, un paradox cu plusuri şi minusuri
În opinia preşedintei filialei judeţene a Federaţiei Medicilor de Familie Bihor, dr. Dorina Popa, coplata va aduce beneficii chiar şi pentru pacienţi, cu toate că ei vor fi cei puşi să scoată bani din buzunar. "Pacienţii vor fi nevoiţi să conştientizeze că, dacă nu ascultă şi nu respectă sfaturile medicilor de familie, controalele medicale vor fi mai dese, prin urmare vor avea de plătit mai mult", explică medicul de familie. Pe de altă parte, şefa FMF Bihor consideră că sistemul de coplată va impune limitarea numărului de consultaţii, dar doreşte o coplată cu o sumă care să merite şi să permită dezvoltarea cabinetului medical. "Din punctul meu de vedere, plata de 5 lei pentru o vizită la medicul de familie nu ne va ajuta nici să întreţinem sau să dotăm cabinetele, poate doar va grăbi falimentarea acestora. Medicii de familie sunt singurii din sisntemul sanitar cu statut de patroni, fiind supuşi statului", mai precizează. dr. Popa. Astfel, interlocutoarea noastră doreşte o plată demnă, în beneficiul pacienţilor, dar şi a medicilor de familie. Medicul a trimis o notă Ministerului Sănătăţii prin care a punctat atât părţile negative, cât şi părţile pozitive ale sistemului de coplată pe care speră că le va lua în considerare.