Mai sunt doar trei luni până când va intra în vigoare noul pachet de servicii medicale de bază. Deşi acesta ar trebui să "revoluţioneze" sistemul medical din România, părerile medicilor din Bihor sunt împărţite. Unii se tem de normele de aplicare şi de modul în care acesta va fi pus în practică, în timp ce alţii consideră că va stabiliza financiar unităţile medicale pregătite din ţară. 

Intrarea în vigoare a pachetului de  servicii medicale de bază, va aduce modificări importante în sistemul medical românesc, printre ele numărându-se limitarea numărului de consultaţii, reducerea internărilor în spital şi redirecţionarea pacienţilor spre medicii de familie şi policlinici. Printre managerii şi medicii din Bihor, părerile cu privire la serviciile medicale de bază sunt împărţite. Managerul Spitalului Municipal, dr. Laurean Pop spune că se teme de normele de aplicare şi de cum vor arăta acestea, cunoscut fiind faptul că au fost multe situaţii în care o lege bună a fost stricată de normele de aplicare, în timp ce managerul Spitalului Judeţean susţine că pachetul de bază va ajuta şi financiar spitalele. "Eu în mare sunt de acord cu pachetul de bază. Nu are rost să ţii un om în spital trei zile când poate să stea doar patru ore. Nici de cum va fi aplicat acest pachet nu mă tem, pentru că ultimele lucruri pe care Ministerul Sănătăţii le-a făcut au fost logice şi coerente. Cred că şi din punct de vedere financiar, după intrarea în vigoare a pachetului de bază, va fi mai bine. Importantă va fi voinţa celor care vor trebui să implementeze aceste norme. Există foarte multe lucruri pe care noi le aplicăm de ani buni în spitalele din Oradea şi care, în alte spitale din România sunt abia la faza de discuţii şi nici nu s-au gândit să le implementeze mai devreme. Pentru ei va fi mai greu. Eu sper ca spitalul din Oradea să fie unul dintre cele pilot. Noi am solicitat acest lucru, rămâne însă de văzut", a spus, pentru Crişana, dr. Gheorghe Carp. Mult mai pesimistă, în ceea ce priveşte pachetul de bază, este şeful Colegiului Medicilor din Bihor, dr. Carmen Pantiş. "Este adevărat că trierea în policlinică este o idee bună, mai ales că şi la noi, Unitatea de Primire a Urgenţelor este sufocată de pacienţi, dar rămân două probleme importante. Prima este inexistenţa unor policlinici de stat bine dotate cu logistică, medicamente şi personal, care să poată suplini spitalele, iar a doua ţine de informatizarea sistemului medical. Nu există încă nici sistemul de dosare electronice şi nici cardul electronic de sănătate iar fără acestea va fi foarte dificil de aplicat acest pachet de bază", a spus Carmen Pantiş. Conform celor patru documente publicate pe site-ul Ministerului, asistenţa medicală se va acorda prin trei tipuri de pachete: cel de bază, cel al programelor naţionale şi cel de asigurări suplimentare private. Mai întâi, potenţialul pacient va fi monitorizat la nivelul medicinei primare, unde i se va identifica precoce boala. Dacă medicul de familie va considera că nu îl poate trata, îl va trimite la specialistul din ambulatoriu sau spital. Acesta va decide dacă va rămâne peste noapte sau se va întoarce acasă.

Ce prevede pachetul de bază

Pentru cele mai multe afecţiuni, românii vor avea dreptul la doar patru consultaţii gratuite pe an, în policlinici. Tot gratuit se vor putea face 82 de analize şi mai multe proceduri (în policlinică), printre care endoscopii, colonoscopii, biopsii de col uterin, îndepărtarea corpilor străini de pe cornee, distrucţii de papiloame genitale, reduceri şi imobilizari de fracturi de claviculă, humerus, de radius, de femur, de peroneu, luxaţii de cot, de şold sau de genunchi. Investigaţiile imagistice (RMN, CT, radiografii, angiografii etc.) vor fi plătite sau nu, în funcţie de afecţiunea clinică pentru care se efectuează. Pentru unele afecţiuni cum sunt ulcerul, diabetul de tip 2, pneumonia sau hepatitele care nu au complicaţii, pacienţii nu se vor mai putea interna în spital. Noul pachet prezintă avantaje importante pentru gravide care vor avea dreptul la 8 consultaţii realizate de medicul de familie, pe perioada întregii sarcini. Mai mult, toate investigatiile şi tratamentele de care va avea nevoie o femeie însărcinată până la o lună după naştere vor fi gratuite. Tot ca noutate apare şi oferirea de servicii în funcţie de tipul bolii. De exemplu, pentru majoritatea afecţiunilor dermatologice au fost fixate maxim 4 consultaţii pe an pentru faza cronică, pentru diabet - 4 consultaţii pe an, pentru boli gastroenterologice, precum diarea cronică, colon iritabil, sindrom dispeptic etc. - maxim 4 consultaţii pe an, pentru chisturi ovariene, menoragii cu sau fără fibrom, scurgeri persistente - maxim 4 consultaţii pe an, pentru hepatite virale - 2 consultaţii pentru faza acută şi 4 consultaţii pe an pentru boala cronică, pentru insuficienţă cardiacă, hipertensiune severă, boli valvulare - 4 consultaţii pe an, pentru accidente vasculare cerebrale hemoragice şi ischemice - 4 consultaţii în primul an şi ulterior 2 consultaţii pe an, iar pentru afecţiunile cardiovasculare operate - 5 consultaţii în primul an postoperator, apoi 2 consultaţii pe an şi în al treilea an o consultaţie pe an. Pacienţii diagnosticaţi cu cancer vor avea asigurată o consultaţie la fiecare două luni într-o policlinică, efectuarea tratamentelor şi investigaţiilor necesare în cadrul spitalizării de zi. Acestora li se adaugă toate tratamentele plus intervenţiile chirurgicale necesare oferite prin Programul Naţional de Oncologie. Pachetul de bază conţine şi serviciile medicale oferite pe cele 18 programe naţionale de sănătate (alături de oncologie, cel pentru diabet, transplant, boli cardiovasculare, ortopedie).