Calendarul de examene şi concursuri afişat de Ministerul Sănătăţii debutează, azi, cu testul pentru obţinerea titlului de medic, medic dentist sau farmacist specialist. Viitoarele cadre medicale au de susţinut un examen care constă în trei probe eliminatorii.

Cei 10 medici rezidenţi care susţin astăzi examenul la Oradea au fost repartizaţi în două categorii, în funcţie de specializările pentru care optează. Primii patru dintre aceştia se vor prezenta la Spiatlul Clinic Judeţean Oradea azi de la ora 11:00, unde are loc examenul pentru obţinerea specialităţii în medicină de familie. Ceilalţi şase medici, care au optat pentru specialitatea medicină internă, vor fi supuşi evaluării luni, începând cu ara 10:00, la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu".
Examenul constă într-o probă scrisă, una practică şi una clinică, iar în conformitate cu tematicile pentru această sesiune, fiecare probă este eliminatorie. Pentru promovare fiecare candidat trebuie să obţină minim nota 7 la fiecare probă. Comisia de examen a alcătuit pentru evaluarea scrisă 10 întrebări, în timp ce probele clinice se vor desfăşura într-o unitate de profil, unde candidaţii vor examina şi vor stabili diagnosticul unor pacienţi. La final comisia stabileşte nota şi doar cei care au înregistrat un punctaj peste 7 vor susţine proba practică, ce se va desfăşura în funcţie de specialitate. Rezultatele vor fi anunţate în cel mult 24 de ore de la încheierea ultimei probe, iar candidaţii au la dispoziţie 12 ore pentru contestaţii, iar apoi vor fi afişate rezultatele finale.

10 candidaţi pentru posturi de medici şi farmacişti

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, la examenul de azi participă medici, medici dentişti, farmacişti rezidenţi şi cadre didactice şi cercetători ştiinţifici în domeniul medical, confirmaţi în rezidenţiat, care până la 30 iunie a.c. vor încheia stagiul de pregătire, conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate. Acestora li se adaugă medicii care nu au promovat examenul în sesiunile anterioare. De asemenea, vor susţine examenul şi medicii specialişti sau primari care au efectuat, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii Publice pregătirea în vederea obţinerii celei de-a doua specialităţi şi care la 30 iunie a.c. încheie stagiul de pregătire în noua specialitate.

Ultima categorie eligibilă pentru examenul de azi o reprezintă medicii, medicii dentişti şi farmacişti care şi-au efectuat specializarea prin Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi care finalizează acest stagiu până în 30 iunie a.c..