„Acuzaţiile aduse de ec. Foncea Dacian, managerul Spitalului Clinic Municipal Oradea, în comunicatul de presă înaintat şi redacţiei dumneavoastră, acuzaţii aduse persoanei mele, conf. dr. Pop Ovidiu Laurean,  sunt complet nefondate”, se arată într-o luare de poziţie transimsă redacţiei CRIŞANA.

Reacţia medicului survine după ce, săptămâna trecută, managerul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, Dacian Foncea, a remis presei locale un comunicat de presă în care anunţa pe larg motivele pentru care a concediat doi medici. În luarea sa de poziţie, dr. Ovidiu Laurean Pop arată obiecţiile la decizia conducerii spitalului.  

„1. Stabilirea diagnosticelor histopatologice în cadrul Serviciului de anatomie-patologică, din cadrul Spitalului Municipal Oradea, în perioada în care am condus acest serviciu s-a facut întotdeauna în limita prevăzută de lege, de 30 de zile lucrătoare pentru diagnosticul de etapă.

2. Niciodată nu am folosit funcţia de şef serviciu în beneficiu propriu, iar numirea mea în această funcţie a fost făcută, prin dispoziţia primarului Municipiului Oradea, iar prelungirile ulterioare au fost făcute prin dispoziţia managerului spitalului.

3. Consiliul Medical al Spitalului nu a votat în unanimitate desfiinţarea Serviciului de anatomie-patologică. Mai mult, modificarea structurii de funcţionare a unui spital şi implicit desfiinţarea unui serviciu trebuie avizată conform legii de către Ministerul Sănătăţii, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz. Probabil, ceea ce nu ştie managerul Foncea este că desfiinţarea Serviciului de anatomie-patologică, cu toate cele trei compartimente (histopatologie, citologie şi prosectură) atrage după sine declasificarea Spitalului Municipal Oradea de la gr. 2 la gr. 4, având drept consecinţe o scădere a finanţării din partea CAS Bihor cu aprox. 27%.

4. Aşa-zisa comisie de anchetă nu a fost desemnată de Colegiul Medicilor Bihor, instituţie care i-a transmis managerului Foncea că nu intră în atribuţiile Colegiului constituirea unei asemenea comisii. Dânsul a alcătuit singur o comisie de verificare, din care fac parte şi doi medici anatomo-patologi, dintre care şefa comisiei, şef Serviciu anatomie-patologică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, dr. Roşca Elena, este trimisă în judecată pentru malpraxis. Menţionez ca această comisie a fost constituită după desfacerea contractului de muncă al subsemnatului, care, culmea, nu are drept motiv abateri disciplinare, sau alte acuze aduse şi în acest comunicat, ci a fost desfăcut "pe motive care nu ţin de persoana angajatului (art. 65 Codul Muncii), respectiv desfiinţare post.

Menţionez că l-am acţionat în instanţă pentru toate deciziile ilegale pe care le-a luat împotriva persoanei mele, inclusiv pentru calomnie şi pentru prejudicierea imaginii”, se arată în documentul citat.