Moartea unui bihorean salvează vieţile altor persoane
Bihorenii dau dovadă de tot mai multă solidaritate când vine vorba de salvarea altor vieţi. La nici o lună de la cea mai recentă prelevare de organe efectuată în Oradea, vineri seara, echipe mixte de medicii specialişti din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Oradea au realizat intervenţia chirurgicală la Spitalul Clinic Judeţean.
De această dată este vorba despre un bărbat în vârstă de 47 de ani, care a suferit un stop cardiorespirator, fiind resuscitat în drum spre unitatea sanitară de echipajele medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor. Din cauza unor complicaţii survenite ulterior, starea sa de sănătate s-a agravat, iar la scurt timp a fost declarat în moarte cerebrală. Bărbatul nu avea părinţi, soţie şi copii, iar singurele rude rămase în viaţă, doi fraţi, au semnat actele în vederea donării organelor decedatului. Deşi suferinţa acestora este inimaginabilă, ei au dat dovadă de tărie de caracter şi solidaritate, conştientizând că în acest fel mai multe vieţi omeneşti pot fi salvate. Intervenţia chirurgicală, a treia din acest an, a început vineri seara, în jurul orei 19:00, la Spitalul Clinic Judeţean.
Ca şi în cazul precedentelor prelevări, o echipă de specialiştii de la Institutul Renal din Cluj-Napoca, coordonată de dr. oncolog Cornel Burghete, şi alta din Capitală, de la Clinica Fundeni, îndrumată de dr. Radu Zamfir, au luat parte la operaţie. Intervenţia a fost efectuată alături de medicii orădeni: Rodica Gilău - anestezist, dr. oftalmolog Corina Hânciu, rezidenţii Sorin Ianceu şi Cezar Badale, medicii ortopezi Claudiu Pop şi Vlad Silviu, îndrumaţi de coordonatorul pe Bihor al Programului Naţional de Transplant, dr. Carmen Pantiş. Din echipa de asistenţi au făcut parte Petru Cotrău, Gabriela Puşcaş, Viviana Hodoşan, Otto Gergely şi Carmen Fărcaş. Potrivit dr. Pantiş, rinichii au fost transportaţi la Cluj-Napoca, în timp ce corneea, ţesuturile osoase şi tendoanele vor ameliora suferinţa şi prelungi viaţa a cel puţin 7 bucureşteni. Coordonatorul judeţean mai spune că până în prezent în România nu există un registru al donatorilor şi niciun act legislativ prin care persoanele pot să semneze refuzul donării organelor. "În momentul de faţă legea nu ne permite să prelevăm organele pacienţilor decedaţi decât dacă familia este de acord. Chiar dacă persoana în cauză nu ar permite donarea organelor sale, din punct de vedere legal, decizia rudelor va fi luată în considerare. Astfel, fără actele semnate de familie, medicii nu au voie să facă asemenea intervenţii", a precizat dr. Carmen Pantiş, care doreşte, de altfel, să înfiinţeze în Bihor Asociaţia donatorilor de organe, celule şi ţesuturi, deoarece donarea de organe poate salva alte vieţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.