La sfârşitul lunii ianuarie, Guvenul a aprobat Ordonanţa privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu noi prevederi în favoarea acestei categorii, Ministerul Sănătăţii urmărind eliminarea şomerilor sau a vânzătorilor cu diplomă de licenţă de medicină şi asigurarea asistenţei medicale de specialitate în zonele deficitare.

Din acest an se va organiza examen de rezidenţiat pe locuri, pe post şi de rezidenţiat cu timp parţial. Durata acestuia va fi cuprinsă între 3 şi 7 ani, în funcţie de specialitatea aleasă, fiecare specialitate având o durată stabilită printr-un ordin al ministrului Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu. În ce priveşte rezidenţiatul pe post, acesta se stabileşte în funcţie de numărul de posturi solicitate de unităţile sanitare publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii Publice, precum şi de ministerele cu reţea sanitară proprie, putând fi organizată numai pentru unităţile sanitare publice din zonele deficitare a asistenţei medicale. Rezidenţii vor încheia un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea care a publicat respectivul post. Specialiştii care au fost formaţi în urma promovării concursului de rezidenţiat sunt obligaţi să lucreze la unitatea sanitară cu care a încheiat contractul cel puţin un număr egal de ani cu durata pregătirii, în caz contrar acesta trebuind să plătească toate cheltuielile pentru pregătirea sa profesională. După ce vor obţine titlul de specialişti, aceştia vor primi o primă de instalare, spaţii de locuit în folosinţă gratuită, putând primi chiar şi spaţii destinate desfăşurării actului medical. În ceea ce priveşte efectuarea gărzilor de către medicii rezidenţi, cei din anul I şi II pot fi incluşi în linia de gardă, în afara programului de lucru, pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă, fără a fi salarizaţi însă pentru această activitate, iar începând cu anul III de rezindenţiat, aceştia sunt salarizaţi pentru această activitate de către unitatea în care efectuează garda.

Practică supravegheată pentru cei neconfirmaţi în rezidenţiat
Începând cu pomoţia 2005, absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, neconfirmaţi în rezidenţiat, vor putea efectua trei ani de practică supravegheată în unităţile sanitare publice, cabinetele de medicină de familie, la solicitarea unităţilor. Aceştia vor beneficia de contract individual de muncă pe durată determinată, actul medical în timpul celor trei ani fiind sub responsabilitatea unui medic cu drept de liberă practică. În aceşti trei ani, medicii care efectuează această practică supravegheată au obligaţia să se prezinte la concursul de rezidenţiat şi pot dobândi dreptul de liberă practică după promovarea examenului de medic specialist. Ordonanţa mai menţionează că, tot din anul acesta, medicii care deţin certificat de specialist pot efectua pregătire pentru obţinerea celei de a doua specialităţi în regim cu taxă.