O moarte care nu dovedeşte nimic
Decesul pacientei Florentina C., la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie din Oradea rămâne în continuare învăluită în mister. În urma primelor rezultate ale anchetei disciplinare, bazată pe declaraţiile personalului medical direct implicat şi ale martorilor, nu au fost identificate abateri de la procedurile de diagnostic şi tratament specifice unităţii spitaliceşti.
Conducerea Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie din Oradea, cunoscută mai degrabă pentru modul diplomatic şi rezervat în care furnizează sau nu informaţiile, a realizat, în premieră, un precedent care a uimit reprezentanţii mass-media şi, implicit, opinia publică. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul spitalului, săptămâna trecută, asumat chiar de către directorul unităţii, dr. Liana Antal, o femeie a decedat în urma unui raclaj solicitând, în consecinţă, demararea cercetării disciplinare a cadrelor medicale care s-au ocupat de caz. Ne amintim însă de episoade recente în care, deşi la Maternitatea din Oradea au mai avut loc incidente asemănătoare, unele cu circumstanţe agravante, conducerea unităţii a evitat fără menajamente să comunice orice informaţie referitoare la aceste cazuri reprezentanţilor mass-media. Fie şi din aceste considerente, situaţia de faţă, în care dr. Horia Olah şi asistenta Maria Leucuţa sunt achetaţi disciplinar, a devenit o excepţie de la regulă, având în vedere că dr. Liana Antal, a postat pe site-ul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie toate datele referitoare la acest caz.
Date din care reiese că în 24 februarie, o femeie de 36 de ani a decedat, la două zile de la internarea în spital, în urma unui raclaj. În aceste condiţii de maximă transparenţă, nici nu-i de mirare că aceste caz a ajuns în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică abilitată să analizeze şi să dispună investigarea faptelor. De altfel, dr. Marius Pîrcioagă, şeful DSP, a reţinut că "Pacienta a fost internată la spital cu diagnosticul de polip endocervical - tulburări de ciclu menstrual şi a beneficiat de raclaj uterin hemostatic şi biopsic şi extirparea polipului endocervical după anestezie generală tipică" şi că „La aproximativ 45 de minute de la intervenţie, pacienta avea parametri cardiovasculari corespunzători şi era deja trezită din anestezie". Aceeaşi sursă medicală a consemnat încă că la aproximativ o oră şi jumătate de la operaţie, starea clinică a pacientei s-a agravat brust, motiv pentru care a fost solicitată echipa medicală de gardă din spital, care „a început efectuarea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie, dar deoarece au eşuat în mod repetat, s-a declarat decesul pacientei".
Concomitent cu informarea ierarhică superioară, conducerea spitalului a dispus începerea cercetărilor disciplinare proprii împotriva medicului Horia Olah şi a asistentei medicale Maria Leucuţa, care nu ar fi respectat protocolul de lucru, aspect înfirmat însă de analiza DSP, din care reiese că nu s-au comis abateri de la procedurile de diagnostic şi tratament. Mai mult, deşi la autopsie nu s-au constatat leziuni organice morfopatologice ca urmare a intervenţiei chirurgicale, nu s-au putut determina deocamdată motivele decesului. Care, este posibil să fie elucidate abia după finalizarea examinărilor microscopice şi toxicologice care au loc în aceste zile la Institutul de Medicină Legală din Timişoara, în funcţie de acest rezultat cazul urmând să fie înaintat şi Colegiului Medicilor Bihor.
Dacă motivele decesului femeii, care, ce amară coincidenţă!, a fost asistată la naştere în urmă cu 7 ani chiar de către dr. Olah, rămân, deocamdată, necunoscute - cel puţin până la finalizarea investigaţiilor de specialitate - graba cu care dr. Liana Antal a „rupt tăcerea", spărgând cutumele, a stârnit reacţii contradictorii în unitatea spitalicească pe care încă o păstoreşte. Şi asta pentru că, după cum se susţine pe la colţuri, în trusa medicală a doctorului Horia Olah nu s-ar afla numai „păcatele" pe care cineva se străduieşte să i le contabilizeze, ci şi „chiureta" de viitor manager al Maternităţii orădene, care poate fi chiar cheia de boltă a acestui caz, asupra căruia promitem să revenim...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.