Organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale
Azi, în vizor:
"Fiica noastră a terminat Medicina şi-a luat şi competenţa în Cardiologie, dar nu a reuşit până acum să se încadreze într-un colectiv unde să-şi poată exercita cunoştinţele acumulate, ne scrie Melania Perţe, din Cenaloş, nr.25. Ca părinţi, dorim să o ajutăm să-şi deschidă un cabinet privat. Cu ce trebuie să începem?".
Prin O.U.G. nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, s-a creat cadrul legal pentru asigurarea autonomiei furnizorilor de servicii de asistenţă medicală şi s-a instituţionalizat locul unde se desfăşoară această activitate. Serviciile de sănătate în cabinete medicale se asigură de medici de medicină generală - medici de familie, medici stomatologi, medici specialişti şi alte categorii de personal medical autorizat. Profesia de medic - ca profesie liberă - poate fi exercitată în cadrul cabinetului medical în una din următoarele forme: cabinet medical individual, cabinete medicale grupate, cabinete medicale asociate, societate civilă medicală. Actul de înfiinţare a cabinetelor medicale este certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale, care se întocmeşte şi se păstrează de Direcţia de Sănătate Publică. O copie de pe acest certificat se înmânează titularului cabinetului medical.
Cabinetul medical trebuie să dispună de o dotare minimă, stabilită prin Ordinul M.S. nr. 84/1998 în raport cu profilul de activitate declarat. Ordinul pentru modificarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi Familiei nr. 153/2003 aduce modificări la Ordonanţa Guvernului 124/1998. Astfel, cabinetele medicale se pot înfiinţa şi vor furniza servicii medicale numai în competenţa medicului titular sau a asociaţilor, în cazul formelor asociative. Existenţa dotării minime necesare funcţionării cabinetelor medicale, a condiţiilor minime de spaţiu şi a circuitelor funcţionale în concordanţă cu serviciile medicale furnizate se verifică de către Direcţiile de sănătate publică judeţene.
Sunt câteva din normele legislaţiei sanitare în vigoare (sau modificate) de care fiica dumneavoastră trebuie să ţină seama. Înainte de a începe să investiţi în achiziţionarea unui spaţiu - după cum ne-aţi scris - ar fi bine să treceţi pe la Direcţia de Sănătate Publică pentru a vă lămuri pe deplin asupra paşilor pe care îi aveţi de făcut pentru înfiinţarea cabinetului medical privat. Important este că fiica dumneavoastră poate opta pentru una din formele deja existente în reţea. Suntem siguri că va reuşi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.