Păpădia este o plantă medicinală deosebit de valoroasă, ocupând un loc însemnat în medicina populară.
Întreaga plantă are efect tămăduitor: primăvara, înainte de înflorire, se colectează frunzele, toamna rădăcinile, iar tulpinile se culeg în timpul înfloririi. În aceste perioade, organele respective ale plantei au cea mai mare cantitate de latex şi de principii active. Tulpinile proaspete, din care se consumă câte 5-6/zi, în stare crudă, ajută rapid în hepatita cronică. În icter şi în afecţiunile splenice, păpădia se foloseşte, de asemenea, cu succes. Păpădia este de mare ajutor şi bolnavilor de diabet. Aceştia ar trebui să mănânce tulpini de păpădie, până la 10/zi, atât timp cât păpădia este înflorită. Se spală tulpinile cu flori cu tot, abia după aceea se îndepărtează floarea şi se mestecă tulpina. Aceasta are la început un gust amărui, este acrişoară şi zemoasă. Oamenii permanent bolnăvicioşi, care se simt obosiţi, ar trebui să facă o cură de 14 zile cu tulpini proaspete de păpădie. Aceste tulpini ajută la creşterea poftei de mâncare, îmbunătăţesc sucul gastric şi curăţă stomacul de tot felul de substanţe care se elimină greu. Recomandat în această perioadă este sucul din frunze de păpădie. Se iau 2 mâini de frunze proaspete, care se spală bine, se taie cât mai mărunt şi se pun la macerat, vreme de 3-4 ore, în 1/2 l de apă, după care se filtrează. Sucul amar obţinut se consumă pe parcursul unei zile, în cure de cel puţin 2 săptămâni. Remediul are efect decongestionant asupra bilei şi stimulează activitatea ficatului.