Părăluţe, contra afecţiunilor căilor respiratorii
De primăvara până toamna târziu, luncile şi fâneţele sunt pline de floricele albe şi roz numite părăluţe, bănuţei, năsturei, bumbişori sau margarete pitice.
În tradiţia populară, această plantă s-a folosit ca un leac imbatabil în bronşite. Prin compoziţia sa chimică (saponine, substanţe tanante, mucilaginoase, ulei eteric), planta produce o lubrifiere a sputei şi uşurează respiraţia. De asemenea, ajută chiar la refacerea celulară, are efecte excelente şi în tratarea sinuzitei, a faringitelor şi a laringitelor cronice. Persoanele care suferă de răguşeală sau de tuse persistentă ar trebui sa încerce aceasta cură. Ceaiul de păraluţe este recomandat şi în tratarea tulburărilor stomacale, a ulcerului, gastritei, colicilor şi arsurilor stomacale. Având un puternic efect de neutralizare a durerii, ceaiul de părăluţe este un element important în lupta cu orice formă de artrită, guta sau reumatism. Modalităţi de preparare. Părăluţele se pot consuma proaspete, tăiate mărunt în salate de crudităţi. Se mai pot tăia crude sau uscate şi amestecate în miere de albine. Se ia câte o linguriţă de mai multe ori pe zi. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de flori mărunţite la 100 ml apă clocotită. Se acoperă 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. În cazul în care se va folosi extern, se va dubla cantitatea de plantă. Este bine ca după 15 zile de tratament să se facă o pauză de 15 zile. Unguent: la 100 g grăsime (untură de porc, unt fiert înainte pentru îndepărtarea impurităţilor) se va adăuga 50 g de plantă măcinată fin. Se fierbe timp de 3 ore pe baia de apă. Se strecoară caldă, apoi se pune la rece în cutiuţe mici. În cazul în care se doreşte să fie mai consistentă, se poate adăuga puţină ceară de albine, încălzind din nou, tot pe baie de apă, pentru topirea cerii. La răcire, se va mesteca bine, pentru că are tendinţa să se stratifice. În această cremă se poate pune puţin propolis brut (10-20 g) şi se topeşte din nou, amestecând până la răcirea completă. Se va ţine la rece, în cutiuţe mici. Tinctură: o parte plantă măcinată se pune într-o sticlă care are capac ermetic; se mai adaugă 250 ml alcool alimentar de 70° şi se ţine la temperatura camerei timp de 15 zile, agitând zilnic de mai multe ori. Se strecoară, se pune în recipiente mai mici închise ermetic. Se poate folosi timp de 2 ani, dacă a fost păstrată la rece, bine închisă.
Ceaiul de afine vindecă eczemele de contact
Eczema de contact este o erupţie spontană pe piele, iar cauzele apariţiei unei astfel de afecţiuni sunt numeroase. De exemplu, bijuteriile suflate cu nichel sau crom pot determina apariţia lor. Lista alergenilor care produc aceste eczeme este lungă şi creează adevărate pericole în unele medii profesionale. Există eczeme provocate de săruri de crom conţinute de ciment, de pesticide, de cosmetice sau de latex. Eczema de contact poate persista luni de zile, ani sau poate deveni cronica. Pentru tratarea acestor eczeme, mai ales a celor sângerânde, fitoterapia recomandă decoctul de afin: se fierbe 1 linguriţă de afine uscate în 200 ml apă, timp de 15 minute, la foc domol, apoi se lasă la răcit timp de 15-20 de minute. Pe locul afectat se pun cataplasme, folosind un pansament steril. Eficientă în tratarea acestor afecţiuni este şi infuzia de gălbenele.
Ovăz nedecorticat pentru întărirea muşchilor inimii
Ovăzul se mărunţeşte, se amestecă în apă în proporţie de 1:10 (50 g de ovăz şi 500 ml de apă), se infuzează 24 de ore şi se strecoară. Se bea câte o jumătate de pahar, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Dacă nu găsiţi ovăz, puteţi folosi fulgi de ovăz. Un pahar de fulgi de ovăz se amestecă într-un litru de apă rece, se lasă 4 ore, apoi se pune pe foc şi se fierbe pînă se îngroaşă. Se consumă cîte 1/3-1/5 de pahar, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Este recomandat şi celor care suferă de hipertensiune sau care au suferit un infarct de miocard.
Efectul antioxidant al ceaiului verde
Cercetătorii au confirmat că, prin consumarea zilnică a unei ceşti de ceai verde se realizează adevărate "minuni". Ceaiul verde este folosit datorită efectelor calmante pe care le induce, dar şi pentru efectele benefice în prevenirea multor maladii. Capacitatea regenerativă, antioxidantă a ceaiului verde, care are efecte anticancerigene deosebite, a fost demonstrată pe baza observaţiilor clinice. Cercetătorii au făcut teste pe 5 bărbaţi şi 5 femei, care au băut câte 300 ml de ceai verde, pe stomacul gol, apoi li s-au recoltat probe de sânge, după 20, 40, 60 şi respectiv 120 de minute din momentul ingerării cantităţii de ceai menţionate. Organismul subiecţilor a confirmat o asimilare rapidă a ceaiului şi s-a constatat că efectul antioxidant cel mai puternic s-a manifestat la 40 de minute din momentul ingerării. Importanţa ceaiului verde în eradicarea radicalilor liberi, prevenind astfel cauza multor maladii, este mai evidentă acum, după acest test. Mai mult, cei care beau ceai verde vor fi recompensaţi şi prin consumul unei licori miraculoase caracterizate de o savoare şi o aromă deosebite.
Remedii contra gastritei şi ulcerului
Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură de flori uscate de salcâm, se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi, după masă. Această infuzie calmează arsurile la stomac şi poate fi folosită în cure de lungă durată. Ceaiurile din frunze de zmeur ajută la scăderea acidităţii gastrice. Se toarnă o cană de apă clocotită peste 1-2 linguriţe de frunze uscate şi se lasă vasul acoperit 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi, între mese. Infuzia din flori de gălbenele are acţiune calmantă şi cicatrizantă asupra stomacului, iar ceaiul din frunze de pătlagină exercită acţiuni cicatrizante şi bacteriostatice. Frunzele de pătlagină pot fi luate şi sub formă de pulbere, câte o jumătate de linguriţa de 2-3 ori pe zi. Varză albă este un alt remediu naturist uimitor în caz de ulcer gastric şi duodenal. Aceasta conţine vitamina U, supranumită şi "factorul antiulceros". Pentru tratament se prepară, zilnic, un pahar de suc de varză albă, care se ţine la frigider şi se bea câte o treime de pahar, între mesele principale ale zilei. Ulcerul gastric şi duodenal se poate vindeca şi cu ajutorul cartofilor. Se curăţă seara 2 cartofi şi se ţin în apă rece până dimineaţa, când se dau pe răzătoarea mică şi se pun într-un pahar care se umple cu apă. Se lasă jumătate de oră, se strecoară printr-un tifon şi se bea înainte de masă. Cura cu suc de cartofi se ţine timp de 2 săptămâni.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.