Pentru testarea Covid a pacienților, managerii de spitale răspund cu funcția
Vineri, 9 septembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Ministrului Sănătății nr. 2675 pentru aprobarea unor măsuri ce se aplică de unitățile sanitare, în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Conform noului act normativ, „unitățile sanitare publice pot organiza testarea pacienților pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2 în cadrul activității de screening la internare”.
Detalii despre noutățile aduse de ordinul de ministru menționat ne-a oferit directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, juristul Dorel Dulău:
„Vineri, 9 septembrie, în Monitorul Oficial al României a apărut Ordinul Ministrului Sănătății nr. 2675/2022 care îndeamnă managerii unităților sanitare să se organizeze în așa fel încât să presteze servicii medicale de testare a oricărui pacient care intenționează să se interneze în spitale. Ca urmare, toate aceste testări vor fi asigurate de către managerii de spitale din veniturile proprii ale instituțiilor menționate, astfel, spitalele prevenind răspândirea virusului SARS-CoV-2. Ca o noutate, apare sancțiunea - drastică, zicem noi, dar potrivită contextului actual - încetării contractului pentru managerul unității sanitare în cazul când nu sunt asigurate aceste măsuri. Conducerea unității va fi obligată să asigure circuite funcționale separate, pentru a putea presta servicii medicale atât pentru cei pozitivi la testul Covid, cât și pentru cei negativi. Ține de maniera de organizare a managerului și a comitetului director modalitatea în care va aplica, din punct de vedere epidemiologic, ordinul de ministru. Este un obiectiv care ține de conducerile spitalelor și de Direcția de Sănătate Publică, prin Serviciul epidemiologic. Circuitele funcționale trebuie stabilite împreună cu DSP Bihor. Ordinul nu schimbă cu nimic prestarea serviciilor medicale, care vor fi efectuate în toate specialitățile, ca și până acum. Funcționarea unităților ambulatorii și spitalicești va continua la fel ca până acum, doar că va ține cont de acest amendament referitor la introducerea testării pacienților, care este binevenită”.
Interlocutorul nostru a atenționat că obligația purtării măștii în unitățile spitalicești bihorene rămâne în vigoare: „Ordinul nu prevede nimic cu privire la purtarea măștilor în interiorul unităților sanitare, dar în cele din județul Bihor există obligativitatea purtării măștilor și tot personalul medical și auxiliar medical poartă mască la locul de muncă”.
La final, Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, a precizat că activitatea centrelor de evaluare va continua, mai ales în actual context epidemiologic, unul tot mai alarmant:
„Centrele de evaluare funcționează în continuare, într-un număr mai redus, ele fiind afișate pe site-ul CAS Bihor. Furnizorii își continuă activitatea, bineînțeles, în funcție de necesar: pe timpul verii, serviciile medicale au fost prestate într-un volum mai redus, dar, după cum se vede, din păcate, acestea sunt într-un trend crescător și tot mai mulți pacienți sunt depistați cu acest virus”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.