Pericol de rujeolă, vacinaţi-vă copiii de urgenţă!
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor îi invită pe părinţii cu copii de unul şi cinci ani, care nu şi-au făcut vaccinul antirujeolic sau nu şi-au luat doza a doua să meragă la cabinetele medicale de care aparţin, pentru vaccinarea micuţilor. În judeţele Cluj şi Bistriţa sunt deja focare de rujeolă.
Conform DSP, în Bihor au fost înregistrate cazuri izolate.
„În judeţul nostru există un număr mare de copii nevaccinaţi antirujeolic: 859 de copii fără nicio doză şi 3.542 de copii restanţieri la a II-a doză, cu un total de 4.401. Acest număr nu include copiii ai căror părinţi au refuzat vaccinarea. Reamintim părinţilor importanţa vaccinării copiilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi îi invităm la cabinetele medicale individuale de care aparţin, pentru vaccinarea copiilor restanţieri şi a celor scadenţi la vacinarea curentă”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor semnat de directorul executiv Daniela Rahotă şi de cel adjunct, Zoia Bitea.
În ceea ce priveşte numărul mare de copii nevaccinaţi din Bihor, Daniela Rahotă a declarat: „sunt mai multe cauze care au dus la un număr de vaccinări mai reduse. Să reamintim doar faptul că numărul de vaccinuri nu a fost suficient iar cele care au venit au ajuns după încheierea campaniei de vaccinare. Lor li se adaugă şi faptul că unii copii au fost răciţi când a trebuit făcut vaccinul sau nu au fost acasă şi că s-a schimbat şi schema de vaccinare. Numărul părinţilor care au refuzat vaccinarea este mic, în jur de 20 de persoane. Ei trebuie însă să ştie că vaccinarea este obligatorie”.
Daniela Rahotă a mai spus, pentru Crişana, că în cazul în care şi în Bihor vor apărea focare de rujeolă, specialiştii de la DSP sunt pregătiţi şi vor face faţă.
Rujeola este o infecție virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem pe mucoasele bucale sau labială și o erupție cutanată maculopapulară generalizată. Netratată, evoluția bolii poate să fie scurtă, cu recuperare în aproximativ 1 săptămînă, sau se poate prelungi, ducînd la afectarea gravă a sistemului nervos central sau la deces.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.