Platformă gratuită cu informații și sfaturi vitale - Pentru sănătate mintală
Românii au, de marți, 17 octombrie, acces la platforma SanatateaMintala.ro, un loc în care vor găsi informații vitale pentru înțelegerea afecțiunilor de sănătate mintală, pentru a ști ce au de făcut când se confruntă cu un astfel de diagnostic și pentru a înțelege de ce este necesară reducerea stigmei asupra persoanelor afectate.
Peste 1,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu tulburări mintale în România doar în perioada 2015-2020. Au urmat o pandemie, un război, crize multiple, iar cu ele au venit multe sentimente de anxietate, teamă, nesiguranță, singurătate, depresie. O mare parte dintre cetățenii României care trăiesc cu diverse tulburări de sănătate mintală sau forme de stres critic nici nu apar în statistici pentru că nu au acces la servicii de sănătate. Prin urmare, cifrele reale ale persoanelor care ar avea nevoie de sprijin sunt de fapt mult mai mari, iar programele și serviciile dedicate lor sunt insuficiente sau ineficient implementate, concentrându-se pe tratament mai degrabă decât pe prevenție.
Pentru a oferi informația relevantă, centralizată, necesară cetățenilor care au nevoie de ea, Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, a lansat marți, 17 octombrie, a doua soluție anunțată în Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”, seria de soluții digitale ce răspund la problemele actuale ale românilor, SanatateaMintala.ro, o platformă realizată cu sprijinul Synevo.
„Venim cu articole, contacte, linii telefonice de urgență, ghiduri utile, cadru legislativ, dar și un chestionar”, anunță reprezentanții organizației.
Platforma conține o mapare a actorilor relevanți din domeniul sănătății mintale în secțiunea „Cine ce Face”, categorisiți după instituții publice, ale Uniunii Europene, organizații interguvernamentale și organizații neguvernamente internaționale și naționale; o mapare și o descriere a cadrului legislativ în domeniul sănătății mintale; o colecție de fișe și articole pe înțelesul tuturor despre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală, categorisite alfabetic în secțiunea Dicționar; ghiduri utile cu informații pentru studenți, profesori, familie, lucrători sociali, cei care lucrează cu publicul etc; o secțiune pentru urgențe unde sunt centralizate liniile telefonice de urgență relevante; un chestionar-quiz de sănătate mintală ce are rolul de a evalua gradul de familiaritate al utilizatorului cu domeniul sănătății mintale, realizat după modelul „Mental Health Awareness Quiz” al Center for Disease Control and Prevention al guvernului SUA.
„Sanatateamintala.ro este un proiect pe care nu ar fi trebuit să îl facă un ONG. El trebuia să existe deja de ani de zile pentru a putea reduce stigma și veni cu informații simplu de înțeles despre sănătatea mintală. Ca să trăim într-un spațiu în care oamenii nu sunt marginalizați, ci ascultați, înțeleși și sprijiniți. Această platformă este un început doar”, arată Olivia Vereha, cofondator Code for Romania.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.