Primul caz de virus SARS-CoV-2, varianta mutantă - Detectat într-un laborator din Oradea
Deși se crede că doar la institutele mari din țară pot fi depistate tulpinile mutante de Covid-19, un laborator din Oradea a demonstrat că lucrurile nu stau chiar așa. Printr-o metodă inedită, laboratorul a reușit să determine că virusul SARS-CoV-2 al unui orădean de 35 de ani este unul mutant, fără a afla însă despre care tulpină este vorba.
Hotelul Astoria a găzduit joi, 11 martie, o conferință de presă în care a fost prezentat cazul unui orădean de 35 de ani despre care un laborator din Oradea a aflat că are o variantă mutantă a SARS-CoV-2.
„Pe 9 martie, un tânăr de 35 de ani a venit la laboratorul nostru pentru a se testa întrucât voia să plece în strinătate. Am prelucrat proba în aceeași zi și, din inițiativă proprie, ne-am gândit să verificăm și tulpina virusului. Analiza făcută a fost RT-PCR, nu secvențiere. În urma analizei, la ora 23.33, i-am comunicat tânărului rezultatul și apoi, în jurul orei 12.00, am sunat la DSP Bihor, comunicând cazul. În mai puțin de 10 minute după ce am vorbit la DSP Bihor ne-a sunat o doamnă de la Institutul Național de Sănătate Publică care s-a interesat despre metoda folosită și despre rezultat. Dimineață, la ora 8.00, m-a contactat doamna doctor Diana Racz care m-a anunțat că s-au dispus măsurile epidemiologice specifice. A avut loc apoi ancheta și s-a aflat că și o altă persoană din anturajul tânărului avea Covid-19. Este o poveste de succes despre cum pot funcționa lucrurile atunci când persoanele responsabile se implică. Bihorenii trebuie să conștientizeze că este adevărat că aceste tulpini sunt prezente în județ, dar că există o colaborare excelentă între DSP Bihor și laboratoare, iar asta este în folosul lor. Am avut probe recoltate și din alte județe, iar DSP-urile de acolo nu s-au mișcat deloc. În Bihor a fost altceva”, a povestit Zoltan Fazakas, de la Resident Laboratory – Oradea.
Dr. Camelia Mraz, șefa de laborator de la DSP Bihor, a spus că miercuri au fost prelevate probe de laborator și de la soția tânărului și s-a aflat că și ea are Covid-19. „Ambele probe, atât ale soției, cât și ale bărbatului, au fost trimise la Institutul Cantacuzino din București pentru secvențiere. DSP Bihor a avut în prim plan aceste noi tulpini încă din ianuarie. Prima probă a fost trimisă în 21 ianuarie, fiind confirmată cu tulpina britanică. Până acum, au fost expediate 8 probe pentru secvențiere, unele ale unor persoane care erau vaccinate. Trebuie să înțelegem că virusul suferă cam două mutații pe lună, dar nu toate acestea îl fac mai puternic sau contagios”, a spus Camelia Mraz.
Metoda folosită de laboratorul din Oradea a fost explicată plastic de Zoltan Fazakas, care a comparat codul virusului cu o carte în care, la o anumită pagină, se produce mutația care face ca tulpina să fie englezească, braziliană sau sud-africană. „Noi ne-am uitat direct la pagina la care știam că se poate produce mutația, dându-ne seama că avem de-a face cu una din cele 3 tulpini, dar fără a afla care dintre ele. La Institutul Cantacuzino, acolo unde se va citi toată cartea din scoarță în scoarță, se va afla exact ce tip de tulpină este”, a spus Fazekas.
DSP Bihor va afla rezultatul secvențierii de la Institutul Cantacuzino din București peste 5-7 zile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.