Secția de pneumoftiziologie a spitalului din Aleșd este în carantină de joi, 2 aprilie, din cauză că au fost confirmate 7 cazuri de coronavirus. Deși, au trecut de atunci cinci zile, timp în care au fost făcute cel puțin 8 informări către opinia publică de către DSP Bihor, niciuna nu a conținut informații despre ce s-a întâmplat acolo.

Informațiile au fost făcute publice de un ziar central și nu Direcția de Sănătate Publică Bihor așa cum ar fi fost normal. Conform sursei centrale, totul a început de la un pacient care ar fi intrat în contact cu o persoană întoarsă dintr-o zonă roșie, dar care nu a declarat acest lucru. Pe 28 martie, când a fost confirmat cu Covid-19, DSP Bihor a declanșat o anchetă epidemiologică, recoltând probe biologice de la 35 de persoane. Au ieșit toate negative. Pe 1 aprilie, medicii identifică un pacient cu Covid-19.

„În urma pozitivării celui de-al doilea pacient care a venit în contact cu alt personal din secție se decide recoltarea de probe la întreg personalul precum și la ceilalți pacienți internați pe secție în data de 1 aprilie. Rezultatele de laborator de joi, 2 aprilie, identifică prezența a încă 5 pacienți pozitivi pe aceeași secție și rezultat – la personal medico-sanitar.

În acest moment, având 7 pacienți confirmați Covid-19, DSP Bihor, în vederea limitării răspândirii infecției cu noul coronavirus, a hotărât carantinarea secției de pneumoftiziologie, care are internați în prezent 11 pacienți și 3 cadre medicale (1 medic, 1 asistent medical, 1 infirmieră). Toți pacienții Covid+ au fost transferați la Spitalul Municipal Oradea” se afirmă în raportul DSP Bihor, semnat de directoarea executivă Daniela Rahotă și trimis pe 2 aprilie către Ministerul Sănătății în care se mai subliniază că ancheta va fi continuată și extinsă.

Între timp, primul pacient de la care a pornit totul, bărbatul de 70 de ani a decedat duminică iar colegul lui de salon, bărbatul de 82 de ani, a decedat și el ieri.

 

Situaţia statistică în Bihor

În Bihor se aflau luni, conform Direcției de Sănătate Publică Bihor, 961 de persoane în carantină și 2.299 de persoane autoizolate la domiciliu. Fuseseră confirmate 52 de cazuri, un deces și 5 persoane vindecate.

Decesul confirmat de DSP Bihor era al unui bărbat de 70 de ani care fusese internat la Secția Pneumologie a Spitalului Orășenesc Aleșd în 26 martie și transferat, pe 27 martie, la secția ATI a Spitalului Municipal Oradea. Imediat după ce a fost transferat i s-au prelevat probe, fiind confirmat cu Covid-19 pe 28 martie. Pe 5 aprilie, duminică seara, a decedat.

Al doilea deces, confirmat de Grupul de Comunicare Strategică, este al unui bărbat de 82 de ani, fost coleg de salon la Secția Pneumologie a Spitalului Orășenesc Aleșd cu vârstnicul decedat. Acesta a fost și el internat la Spitalul Municipal Oradea, la ATI, pe 1 aprilie, zi în care a și fost confirmat ca infectat cu Covid-19. Bărbatul suferea de hipertensiune arterială, diabet zaharat, boală neurologică și boală cardiovasculară și a decedat ieri.

Managerul Spitalului Orășenesc Aleșd, Florin Creț a trimis ieri un comunicat de presă în care confirmă cele scrise de presa centrală dar precizează în plus: „dezmințim informația cu privire la faptul că cel de al doilea pacient decedat din Bihor ar proveni din Spitalul Orășenesc Aleșd. Subliniem că acest al doilea bărbat decedat din Bihor, în vârstă de 82 de ani, nu are nicio legătură cu Spitalul din Aleșd, acesta nefiind internat în cadrul instituției noastre spitalicești”.

 

Situaţia la nivel naţional

La nivel național erau înregistrate luni 4.057 de cazuri, se aflau în carantină 23.849 de persoane și în autoizolare 106.463. La 15.30 erau confirmate 162 de decese și 406 persoane vindecate. Internați pe ATI erau 179 de pacienți, iar de la raportarea de duminică se înregistraseră 193 de cazuri noi de îmbolnăvire.

De duminică și până luni dimineața polițiștii bihoreni au verificat 1.631 de persoane aflate în izolare în 586 locații, au însoțit 27 de convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare sau de izolare și au efectuat 5 misiuni de transport persoane către spațiile de carantină desemnate. Jandarmii bihoreni au însoțit 9 convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare sau izolare și au asigurat măsuri de pază și protecție la nivelul a 9 centre de carantină active. Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana (ISU) au efectuat două misiuni de transport ale persoanelor care au intrat în țară către centrele de carantină de la nivelul județului, respectiv către limita de județ, de unde au fost preluate de către echipaje din județele respective. De asemenea, angajații ISU Crișana au desfășurat misiuni de asigurare la centrul de triere amplasat în PTF Borș.

Pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel național pe timpul stării de urgență au fost aplicate 141 sancțiuni contravenționale în valoare de 374.500 lei.