La mijlocul săptămânii trecute, miercuri, 1 martie, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, s-a deplasat la Ștei, unde a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții administrației locale și cu cei ai unor unități medicale din zonă: Spitalul Orășenesc Ștei și Spitalul de Psihiatrie Nucet.

Discuțiile au avut loc la sediul Primăriei orașului Ștei, la acestea participând, pe lângă Dorel Dulău, inițiatorul acestei întâlniri de lucru, edilul Iulian Balaj, Radu-Cornel Aron, managerul spitalului local, dr. Sorin-Luigi Vesa, director medical în cadrul aceleași instituții, precum și Dănuț Lazea, managerul Spitalului de Psihiatrie Nucet.

Pentru început, șeful CAS Bihor le-a solicitat reprezentanților celor două spitale informații despre activitatea desfășurată și problemele cu care se confruntă, pentru a identifica împreună acele soluții la care poate contribui și instituția pe care o conduce. Managerul Radu-Cornel Aron a menționat că noul ambulatoriu este aproape finalizat, acolo urmând să funcționeze cabinetele de urologie, ortopedie-chirurgie, psihiatrie, cardiologie și reumatologie. A mai fost înființat un cabinet de nefrologie, în relație cu secția privată de dializă care funcționează într-un corp de clădire al spitalului și angajat un medic de radiologie, pentru a extinde serviciul pe toată durată zilei. În plus, preciza Radu-Cornel Aron, cabinetul de diabetologie funcționează deja în spital, cu o adresabilitate foarte bună.

La recomandarea șefului CAS Bihor de a încuraja instalarea tinerilor medici la Ștei, dr. Sorin-Luigi Vesa a subliniat că doar în ultimul an, la Spitalul Orășenesc Ștei sunt șapte specialități preluate de medici care au terminat recent rezidențiatul, iar în viitorul apropiat vor mai veni doi, trei medici tineri, care să acopere nevoia de personal înalt calificat din alte două, trei specialități.

Referindu-se la colaborarea dintre spitalul orășenesc și administrația locală, edilul Iulian Balaj a trecut în revistă câteva dintre proiectele investiționale majore pe care Primăria Ștei le derulează în vederea creșterii calității actului medical din urbe. Pe lângă noul ambulatoriu, despre care s-a vorbit, primarul Balaj a mai amintit proiectul secției de balneologie, investiție în valoare de 28 de milioane de lei, cu adresabilitate pentru întreaga parte de sud-est a județului și chiar pentru zona Apusenilor și cele două proiecte care vizează reabilitarea termo-energetică a clădirilor din componența Spitalului Orășenesc Ștei, în cazul ambelor fiind semnate contractele de finanțare. Totodată, edilul șteian a precizat că intenționează să transforme actualul compartiment de îngrijiri paliative într-o secție cu un număr sporit de paturi, în acest sens încercând să inițieze, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Moții, Țara de Piatră˝, un proiect cu finanțare europeană.

Prezent la discuții, managerul Dănuț Lazea a anunțat că și la Spitalul de Psihiatrie Nucet au fost, în ultimul an, concursuri pentru ocuparea posturilor vacante. Cât privește investițiile majore, acesta a menționat proiectul ce vizează creșterea eficienței energetice, demers inițiat de Consiliul Județean Bihor, în subordinea căruia este unitatea spitalicească de la Nucet.

De asemenea, atunci când Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, a reiterat intenția sa de a dezvolta încă o specialitate tot mai solicitată, și anume adicția, managerul Dănuț Lazea a propus înființarea unei astfel de secții în componența Spitalului de Psihiatrie Nucet, acesta evidențiind condițiile optime adicției de care unitatea dispune.

La finalul discuțiilor, primarul Iulian Balaj a subliniat utilitatea acestora: „Aș vrea să-i mulțumesc domnului director pentru că ne face vizite periodice în care analizăm partea de dezvoltare, de care se ocupă Primăria, precum și pe cea de suport, pe care trebuie să-l asigure, din punct de vedere al resurselor umane, Spitalul Orășenesc, deci, facem o analiză integrată, iar în urma acesteia tragem concluziile și stabilim astfel strategiile de dezvoltare și care trebuie să fie implicare Primăriei, ce zone trebuie să dezvoltăm.

În urma acestei întâlniri, de exemplu, am convenit să mărim numărul de paturi de îngrijiri paliative și ne gândim la amenajarea unei secții speciale de paliație.

Toate aceste analize și proiecte sunt pentru sporirea gradului de confort al locuitorilor orașului Ștei și ai zonei limitrofe, care cuprinde circa 30 de mii de locuitori, locuitori care apelează la serviciile medicale oferite de spitalul Ștei, motiv pentru care sperăm ca, în viitor, actul medical să fie de o calitate tot mai bună, în orașul nostru˝.

Concluziile întâlnirii de lucru de la Ștei ne-au fost prezentate de șeful CAS Bihor, Dorel Dulău: „Este o întâlnire planificată; este a doua întâlnire de la începutul mandatului, după un an și jumătate, cu aproximație, o întâlnire, aș zice eu, mai mult decât fructuoasă și după care am concluzionat că ambele unități medicale pe ai căror manageri i-am convocat - Spitalul Orășenesc Ștei și Spitalul de Psihiatrie Nucet – funcționează într-un sistem integrat, într-un ritm echilibrat și furnizează servicii medicale pentru asigurații bihoreni din jurul orașului Ștei și, în cazul celui de la Nucet, fiind un spital de mono-specialitate, chiar pentru întregul județ Bihor, aș spune.

Am discutat cu conducerile ambelor spitale, care au prezentat activitatea proprie din ultimul an, am discutat punctual cu ce probleme se confruntă și în ce măsură CAS Bihor poate interveni mai aplicat în zona de finanțare.

De asemenea, am vorbit pe marginea proiectului început acum un an și jumătate în zona îngrijirilor paliative, domeniu care s-a dezvoltat în ultimul timp. Totodată, am discutat și despre adicție; este un proiect mai recent, pe care eu, în calitate de director general al CAS Bihor, mi l-am asumat. Am primit cu bucurie o ofertă din partea Spitalului de Psihiatrie Nucet, al cărui manager s-a angajat că, în viitorul apropiat, va întocmi un proiect și va participa activ în zona adicției, mai ales că amplasamentul acestui spital este una potrivită pentru așa ceva˝.

În încheiere, interlocutorul nostru a anunțat că întâlnirile cu furnizorii de servicii medicale vor continua la Salonta și Marghita, scopul său fiind acela de a afla, la fața locului, cu ce probleme se confruntă spitalele din județ și cum poate interveni CAS Bihor în sprijinul acestora, pentru a oferi condiții cât mai bune asiguraților.