În ultimele patru luni, în judeţ au fost depistate 400 de cazuri de rubeolă

Deşi în primele trei trimestre ale anului trecut în Bihor nu fuseseră diagnosticate cazuri de rubeolă, începând cu trimestru IV al anului trecut şi în trimestru I al acestui an, numărul de cazuri a crescut simţitor. Conform şefului Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Pârcioagă, în ultima perioadă s-au înregistrat nu mai puţin de 400 de cazuri în judeţ.  

Boala a apărut ca o extindere a cazurilor apărute în perioada anterioară în judeţele limitrofe (Cluj, Sălaj, Alba). „În perioada vacanţei de iarnă a elevilor şi studenţilor (prima jumătate a lunii ianuarie 2012) s-a remarcat o exacerbare a numărului de cazuri, cele mai multe înregistrându-se în Beiuş, Aleşd şi Oradea (predominant în unele şcoli şi unităţi economice)", susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Numărul crescut de cazuri înregistrate în evidenţele epidemiologice în ultima perioadă se datorează mai multor factori: epidemia de rujeolă de la nivel european, circulaţia persoanelor (între localităţi, regiuni şi ţări), numărul mare de cazuri diagnosticate în judeţele limitrofe în prima parte a anului 2011.

Refuză vaccinarea

În cursul anului 2011, D.S.P. Bihor a achiziţionat şi distribuit către medicii vaccinatori (medicii şcolari) vaccinul Rubivax pentru administrarea la contacţi (persoanele din anturajul bolnavilor cu rubeolă). Surpriză însă. Deşi vaccinul era gratuit, foarte multe persoane au refuzat vaccinarea. „Din păcate, ne-am confruntăm foarte des cu această problemă. Deşi vaccinarea rezolva problema contactării acestei boli, foarte multe persoane au refuzat să se vaccineze", a declarat, pentru Crişana, Marius Pârcioagă, care a mai adăugat că numărul de cazuri înregistrate anul acesta, aproximativ 400, este mai mic decât cel de anul trecut şi este unul normal, dacă ne gândim că judeţul Bihor, este la graniţă şi circulaţia persoanelor este mai intensă decât în celelalte judeţe şi că în localităţile limitrofe s-au înregistrat în ultima perioadă mai multe astfel de cazuri. 

Cum se poate preveni

Ca urmare a situaţiei, D.S.P. Bihor a transmis recomandări, conforme cu Normele Ministerului Sănătăţii, către medicii de familie, medicii şcolari şi medicii din spitale (boli infecţioase, maternităţi) privind metodologia de intervenţie legată de aceste cazuri. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor se recomandă: optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor în caz de strănut, evitarea aglomeraţiilor din locurile publice şi evitarea vizitării rudelor sau prietenilor internaţi în spitale. Rubeola sau pojarul mic este o boală infecto-contagioasă care se transmite prin aer şi se manifestă prin febră, stare generală alterată, adenopatie (inflamarea ganglionilor) şi erupţie generalizată. La vârste mici evoluţia este benignă, însă la adult poate produce complicaţii, iar la femeile gravide, malformaţii sau chiar moartea fătului (rubeolă congenitală). Boala este prevenibilă prin vaccinare. În România vaccinarea antirubeolică a început în anul 2005, ca parte integrantă a Programului Naţional de Imunizări.