Spitalul Orăşenesc Ştei - Un an de la redeschidere
La începutul anului 2011, mai precis din 1 aprilie, Spitalul Orăşenesc Ştei a fost "deconectat" de la aparate ca urmare a HG 345/2011. Guvernul României a publicat, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 226 din 31 martie 2011, Lista unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate (CAS).
Printre cele 67 de unităţi spitaliceşti din ţară închise s-au regăsit şi spitalele din Ştei şi Bratca, iar ministrul Sănătăţii din acea perioadă, bihoreanul Cseke Atilla, şi-a dat acordul în această privinţă. Nu a contat faptul că în această zonă bolilele profesionale (datorită exploatărilor miniere) sunt foarte răspândite şi nici cele peste 11.000 de semnături de protest strânse nu au fost băgate în seamă, precum nici protestele de la mitingul desfăşurat nu au avut niciun ecou, parafând cronica unei morţi anunţate. Şi totuşi nedreptatea a fost corectată de actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care şi-a dat avizul de redeschidere a Spitalului din Ştei, începând cu data de 1 februarie 2013, după nenumărate drumuri făcute la Bucureşti de autorităţile locale, prin persoana ing. Iulian Balaj, primarul oraşului Ştei. "După aproape doi ani de la întreruperea activităţii medicale a Spitalului Orăşenesc Ştei, ca urmare a HG 345/2011, la data de 1 februarie 2013 s-a reluat activitatea unităţii noastre. Cu toate că am avut o sentinţă definitivă investită cu formulă executorie din aprilie 2012 ce anula HG 345/2011, prin care ni s-a întrerupt activitatea, nu s-a obţinut avizul din partea Ministerului Sănătăţii pentru reluarea activităţii decât în octombrie 2012. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul direct pe care l-am primit din partea domnului Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, precum şi din partea Prefecturii judeţului Bihor. După redeschidere, prin analizele ce au avut loc în cadrul Comitetului Director, Consiliului Medical şi Consiliului de Administraţie, am încercat să găsim soluţiile optime pentru restructurarea spitalului. Am definitivat propunerea de structură, luând în considerare nevoia de servicii medicale în septembrie 2013, iar în noiembrie 2013, beneficiind din nou de sprijinul lui Cornel Popa, am obţinut avizul favorabil din partea Ministerului Sănătăţii. În acest moment suntem pregătiţi pentru încheierea contractului cu CAS Bihor pe anul 2014 cu noua structură care va răspunde mai bine necesarului de servicii medicale ale populaţiei din zona arondată. Dispunem de personal medical care acoperă necesarul minim pe structură. Singurul neajuns este acela că o bună parte din acest personal are statutul de detaşat, ca urmare a nerezolvării încă a solicitărilor noastre de deblocare a posturilor", a afirmat, pentru Crişana, ing. ec. Radu Aron, managerul spitalului.
O unitate medicală cu 52 de paturi
Astfel, Spitalul Orăşenesc Ştei, care deserveşte locuitorii de la poalele Munţilor Apuseni, dispune de 52 de paturi, având un personal de 57 de angajaţi, din care 10 medici, 19 asistenţi medicali, 4 personal superior, 7 muncitori, 11 personal auxiliar şi 6 TESA. Conducerea spitalului este asigurată de ing. ec. Radu Aron, manager, dr. Iulia Tarţa, director medical, ec. Anca Butişcă, director financiar contabil. Spitalul are: Farmacie; Laborator de analize medicale; Laborator de radiologie şi imagistică medicală; Comp. recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament); Cabinet Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; Ambulatoriul integrat cu cabinete în specialităţile medicină internă/cardiologie/reumatologie, Pediatrie, Obstetrică-ginecologie, ORL, Neurologie, Psihiatrie, Chirurgie generală, Oftalmologie, Dermatovenerologie, Aparat funcţional. Laboratoarele deservesc atât secţiile cu paturi, cât şi ambulatoriul integrat.
Foarte bine !