La instalarea sa ca primar al orașului Ștei, în anul 2012, printre multele priorități pe care și le-a propus, Iulian Balaj a avut una capitală, aceea de a redeschide Spitalul Orășenesc Ștei, și, binențeles, dotarea acestuia cu aparatură modernă, dar și angajarea unor cadre medicale competente.

Nu numai că a reușit redeschiderea Spitalului Orășenesc Ștei, ci a reușit ca această instituție medicală să devină una la standarde europene, datorită multor proiecte care au fost finalizate în beneficiul actului medical, unul de o deosebită calitate.

Scurt istoric

„În martie 2008 în Ștei funcționa Centrul de Sănătate care a primit statutul de Spital Orășenesc în urma îndeplinirii condițiilor de transformare și ca urmare a vizitei de evaluare efectuată de către ministrul din acea vreme, Eugen Nicolaescu, însoțit fiind de către domnul senator Cornel Popa, funcționând cu acest statut până la 1 aprilie 2011”, a fost afirmația directorului Spitalului Orășenesc Ștei, ing. ec. Radu Aron, cel care de-a lungul timpului a dat, și dă, dovadă de un profesionalism aparte și un devotament extraordinar, fiind omul potirvit la locul potrivit. Dar, alt Guvern al României a publicat, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 226 din 31 martie 2011, Lista unităților sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate (CAS) iar printre cele 67 de unități spitalicești din țară închise, în Bihor s-au regăsit și spitalele din Ștei și Bratca. Localnic fiind, dar mai ales cunoscând situația actului medical din urbea de sub Apuseni, în luna iunie a anului 2012 când a fost ales primar al orașului Ștei, ing. Iulian Balaj și-a exprimat una din priorități prin găsirea de soluții pentru a redeschide această instituție medicală, care a fost „deconectată” de la aparate în data de 1 aprilie 2011, ca urmare a HG 345/2011. După nenumărate drumuri făcute la București de autoritățile locale, prin persoana ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, nedreptatea a fost corectată pe data de 1 februarie 2013, de ministrul din acea perioadă, Eugen Nicolăescu. Din acel moment, practic, a început o adevărată revoluție în cadrul acestei instituții medicale, iar primarul Iulian Balaj, cu un sprijin consistent din partea fostului, de acum, senator Cornel Popa, a căutat, și a găsit, nenumărate soluții pentru dezvolatarea permanentă a spitalului.

Actul medical, foarte performant

Azi, după 10 ani de activitate neîntreruptă, datorită sprijinului susținut al primarului Iulian Balaj, a Primăriei și Consiliului Local Ștei, a profesionalismului și implicării personalului angajat, Spitalul Orășenesc Ștei - a cărei conducere este compusă din ing. ec. Radu Aron și dr. ortoped-traumatolog Sorin Luigi Vesa, director, respectiv director medical - furnizează servicii medicale în specialitățile: Îngrijiri Paleative; Medicină Internă; Reumatologie; Neurologie; Recuperare Medicală; Pediatrie; Ortopedie; Chirurgie; Obstretică-Ginecologie; Urologie; ORL; Oftalmologie; Cardiologie; Nefrologie Dermatologie; Diabetologie. Pe lângă acestea, spitalul dispune de Laborator de Analize Medicale și un Laborator performant de Radiologie și Imagistică Medicală. Echipa multidiscilpinară este formată din 16 medici în specialități diferite, personal medical paraclinic biolog, kinetoterapeuți, asistente medicale, infirmiere, precum și personal TESA. În aceste condiții spitalul asigură servicii medicale diverse și de calitate, centrate pe nevoile pacienților, unitatea deținând Certificat de Acreditare categoria II din partea ANMCS.

Sănătatea, o prioritate

Iată, așadar, după 12 ani de când a fost instalat ca primar al orașului Ștei, Iulian Balaj s-a ținut de promisiune, cum a făcut-o, de altfel, și în alte domenii de activitate, redând această unitate spitalicească pacienților, care pot fi tratați corespunzător. Primăria orașului Ștei a depus și câștigat mai multe proiecte finanțate din fonduri europene și guvernamentale pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate în orașul de sub Auseni, cum ar fi: Ambulatoriul Spitalului Orășenesc Ștei, în locația fostei clădiri a Băncii Agricole (finalizat); Secția de Balneologie de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei (în execuție); Reabilitarea pavilioanelor C1 și C2 (în implementare), achiziția de logistică (aparat de radiologie digital, analizoare, ecografe, etc). De altfel, pentru Primăria și Consiliul Local Ștei, sănătatea și educația sunt două dintre cele mai importante priorități ale Strategiei de Dezvoltare Locală.