Ştei - Cine are "boală" pe Spitalul orăşenesc?
Începând cu data de 1 aprilie 2011 (ziua păcălelilor), conform deciziei ministrului Sănătăţii, dl jurist Cseke Atilla, Şteiul va rămâne fără spital orăşenesc, altminteri atât de necesar propriilor locuitori, dar şi populaţiei din împrejurimi, respectiv cele 10 unităţi administrativ-teritoriale, începând de la Criştioru de Jos, respectiv Nucet şi până la Drăgăneşti, cu o populaţie însumând aproximativ 40.000 de suflete, la care se mai adaugă muncitorii navetişti care muncesc pe platformele grupului de firme European Food & Drinks, dar şi elevii celor două licee sau persoanele aflate în tranzit pe drumul Deva - Oradea sau Arieşeni - Ştei.
Dl ministru Cseke Atilla intenţionează să reprofileze Spitalul Orăşenesc Ştei (care la ora actuala arată ca o bijuterie) în cămin de bătrâni, prin această măsură nejustificată, luată fără o documentare prealabilă sau vreo vizită la faţa locului. Ar fi avut ocazia să afle că actualul Spital Orăşenesc Ştei a luat fiinţă în anul 1975, iar la ora actuală se afla sub autoritatea administraţiei publice locale, respectiv Primăria Ştei şi Consiliul Local Ştei, manager fiind dl ing. ec. Radu Aron, care a reuşit să modernizeze unitatea, care, la ora actuală, are o spălătorie şi bucătărie moderne, baie cu duşuri pentru bolnavi, aparatură nouă modernă de laborator, de radiologie şi fizioterapie, circuitele interioare funcţionale, o secţie de pediatrie ca o bijuterie. În incinta spitalului s-a înfiinţat şi o secţie de dializă, iar unitatea a funcţionat tot timpul în regim de maximă capacitate, având internaţi bolnavi atât la secţia de Interne, cât şi la secţia de Pediatrie. La la ora actuala, medicii de pe secţii mai pot să interneze în cursul acestei luni februarie 2011 doar 10 bolnavi (ca şi cum boala şi suferinţa şi-ar planifica-o omul de rând), în urma altei măsuri nepopulare, luate de Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, de diminuare a bugetului unităţlor sanitare din judeţul Bihor cu 16%. Până în prezent la Spitalul Orăşenesc Ştei niciun pacient nu a murit cu zile şi nu au existat infecţii intraspitaliceşti, aceasta şi datorită prestaţiei actualului manager, dl ing. ec. Radu Aron, şi a corpului medical. Nu este lipsit de importanţă faptul că zona este populată de mineri care suferă de boli cronice şi care au fost şi pot fi trataţi şi în continuare în condiţii bune în cadrul actualului spital orăşenesc. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Irimie motivează că s-a recurs la această măsură de reprofilare a spitalelor în cămine de bătrâni (azile) pentru că în unele spitale bolnavii nu s-au bucurat de condiţii bune de tratament, masă şi condiţii hoteliere, lucru care la Spitalul orăşenesc Ştei nu este adevărat. Singura speranţă a populaţiei se îndreaptă acum spre autorităţile locale din zonă, Primăria şi Consiliul Local Ştei, care au obligaţia de a face toate demersurile necesare pentru ca Spitalul Orăşenesc să nu se transforme într-un azil de bătrâni, cu atât mai mult cu cât la distanţa de doar 9 km de Ştei, în oraşul Nucet, satul Băiţa, mai functionează un modern azil de bătrâni.
De ce în judeţele Covasna şi Harghita niciun spital din cele existente nu este propus pentru reprofilare în azile de bătrâni de către dl ministru Cseke Atilla?
Ing. agr. Mircea STAN
In afara d-nei dr Stan peste 2-3 ani minunatul spital din Stei nu va mai avea nici un medic specialist. Dr Bolovan pensionata de cativa ani a renuntat la pensie ca sa poata lucra in continuare, dr Dragoi si Dr Tarta sunt in curand in pragul pensionarii. Dr Ionasu a iesit de ani bumni la pensie si lucreaza in continuare. Si din cate spune legea nu exista spital cu o singura sectie, pardon doua : interne si pediatrie. Medic chirurg si oftalmolog nu mai exista de asemenea. Degeaba s-au investit atatia bani in aparatura daca nu exista specialisti care sa lucreze. Nicaieri in tara nu cred ca exista vre-un spital cu doua sectii , interne si pediatrie. Alternativa la spiatlul din Stei ar fi centru medico-social sau mai bine o anexa a spiatlului municipal Beius.