„Prevalenţa hipertensiunii arteriale în judeţul Bihor se apropie de nivelul naţional care este în jur de 40%, ceea ce este îngrijorător", a declarat miercuri directorul DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă. Ziua de 17 mai a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale.

Conducerea DSP Bihor a invitat, pentru aceste eveniment, câte un specialist de la diverse paliere medicale pentru a vorbi la o masă rotundă despre „Un stil de viaţă sănătos - O tensiune arterială normală", dar şi pentru a atrage atenţia asupra simptomelor, cauzelor şi efectelor dezastruoase ale unei tensiuni arteriale mult prea mari.  Medicina de familie, cu rolul ei preventiv şi profilactic, a fost reprezentată de dr. Dorina Popa; medicina de specialitate - prin dr. Mircea Popescu, şeful Clinicii de cardiologie şi neurologul Foldes Adalbert; specialistul în urgenţe - dr. Marius Ţundrea şi departamentul de informare şi educare al DSP Bihor, prin dr. Zoia Bitea, Călin Sonea, Carmen Dinescu şi Adina Lazăr. Medicii au avertizat că, statistic, numărul hipertensivilor este mai mare în mediul urban, unde şi factorii de risc sunt mai numeroşi: stresul, obezitatea, sedentarismul, dislipidemiile, diabetul zaharat, un rol important având şi factorii genetici. Hipertensiunea arterială (HTA) este periculoasă prin complicaţiile sale majore, infarctul miocardic şi accidentul vascular, deoarece o lungă perioadă de timp este asimptomatică, motiv pentru care se recomandă măsurarea frecventă a tensiunii arteriale, ale cărei valori ideale sunt de 130-140/80 mmHg. Pentru a nu ajunge însă la operaţii şi complicaţii, medicii DSP prezenţi la dezbatere au transmis câteva mesaje cheie: „Fii atent la greutatea corporală!", „Mănâncă sănătos!", „Fă mişcare zilnic" şi „Măsoară-ţi regulat tensiunea arterială!", împreună cu recomandări simple pentru a fi puse în practică. De asemenea, au editat 10.000 de fluturaşi cu informaţii care vor fi distribuiţi atât în municipiul Oradea, în unităţi economice, cât şi în judeţ, prin mediatorii sanitari.

Campania de mediatizare va cuprinde azi şi amplasarea unui cort în faţa Direcţiei de Sănătate, unde medici rezidenţi vor măsura tensiunea arterială, între orele 9.00 şi 12.00, tuturor orădenilor în mod gratuit.

E.P.