Pacienții oncologici pot beneficia, de la începutul aceste luni, de radioterapie externă cu tehnici speciale IMRT/VMAT în cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Aceste tehnici cresc eficiența tratamentelor și reduc efectele secundare.

Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) și radioterapia modulară volumetric (VMAT) reprezintă tehnici avansate de tratament oncologic, care utilizează mai multe fascicule de radiație cu intensitate neuniformă. Avantajul constă în faptul că aceste fascicule pot fi adaptate la intensitatea necesară, livrând astfel o doză de radiație conformă dimensiunilor tumorii și protejând celelalte organe de expunerea la radiații care nu sunt necesare. Tehnica IMRT și VMAT sunt dintre cele mai performante tehnici de iradiere disponibile, acestea permițând o dozare mai precisă și adaptată a radiației și protejarea țesutului sănătos din zona de tratament. Ele se administrează prin intermediul unor aparate de înaltă precizie, care facilitează o poziționare corectă, la milimetru, organele iradiate fiind țintite cu mare exactitate.
Radioterapia în general, inclusiv cu tehnicile IMRT/VMAT, se efectuează în contextul unui tratament oncologic complex, care poate include chimioterapie, terapia moleculara țintită și chirurgia oncologică. Pentru fiecare pacient, ordinea acestor tratamente și complexitatea cazului se discută în comisiile de indicație terapeutică.    
Laboratorul de radioterapie este dotat cu un aparat care funcționează în permanență, acesta dispunând de un soft de ultimă generație și dozimetre pentru efectuarea acestor tehnici avansate.
Echipa Laboratorului de Radioterapie este compusă din 5 medici, 6 fizicieni, 2 ingineri și 12 tehnicieni de radioterapie supraspecializați în efectuarea tehnicilor speciale de iradiere. Pentru implementarea acestor tehnici, echipa a participat la cursuri de specializare atât în Romania, cât și în Germania, Slovenia și Ungaria.
Tratamentul prin radioterapie este accesibil pentru toți pacienții, atât din Bihor, cât și din celelalte județe (precum Sălaj, Satu Mare, Arad), Centrul de Oncologie Medicală și Compartimentul de Radioterapie dispunând atât de spitalizare de zi, cât și de spitalizare continuă.