Remedii împotriva stresului
* Extractulul de ginseng reprezintă un remediu care ajută foarte mult organismul să-şi revină în urma stresului şi chiar să prevină astfel de stări.

Acesta creşte capacitatea organismului de a se adapta condiţiilor de viaţă neprielnice, îmbunătăţeşte starea generală de sănătate, activitatea mentală, nivelul energetic şi vigoarea, reglează funcţiile tuturor sistemelor din organism, mai ales pe cele ale sistemului endocrin.
Ginsengul sensibilizează organismul şi măreşte volumul glandelor suprarenale, fapt care le ajută să reacţioneze mai bine, având capacitatea să producă un efect bidirecţional şi de normalizare a funcţiilor fiziologice confruntate cu stresul. Foarte bune sunt şi vitaminele, mai ales cele care conţin antioxidanţi. Vitamina B1 hrăneşte şi protejează suprarenalele de epuizare în cazul instalării stresului. Un tratament compus din vitaminele C, B1 şi B6 este foarte eficient pentru îmbunătăţirea vizibilă a reacţiei organismului la stres. Un alt mod eficient de a preveni şi combate stresul este consumul zilnic al fructelor de cătină albă, în stare proaspătă. Se iau câte 7-8 bobiţe dimineaţa, condiţia fiind ca seminţele din fructe să fie măcinate bine între dinţi. Aceste fructe conţin întreg complexul de vitamine B.

Remedii afrodisiace
* Este bine de ştiut că genţiana are acţiune afrodisiacă, dar se utilizează cu preacauţie, sub formă de infuzie din 10-15 g plantă la 1 litru de apă, la micul dejun şi la prânz. Siropul de genţiană (foto) se obţine prin macerarea, timp de 6 ore, într-un vas acoperit, a 100 g genţiană la 1 l de apă distilată fiartă, apoi se strecoară prin tifon, se lasă să decanteze timp de 24 de ore, apoi se pune la foc moale cu 1,8 kg zahăr brut nerafinat până scade la jumătate. Siropul se bea după ce s-a răcit. *Cuişoarele conţin cheratină şi au un efect foarte bun. Se bea o ceşcuţă de infuzie după fiecare masă, din amestec de 5 g frunze şi rădăcini la 1 l de apă. *Ovăzul ameliorează circulaţia sângelui în zona bazinului, decongestionează zona pelviană şi genitală. Se face infuzie din 10 g paie de ovăz la 1 l de apă şi se beau 2-3 ceşti pe zi. Se poate face şi o fiertură din 20 g boabe de ovăz la 1 l de apă, care se bea îndulcit cu miere de albine *Sunătoarea conţine tanini care produc efect afrodisiac prin excitarea sistemului nervos parasimpatic, în special în zona genitală. Se face infuzie din 10 g plantă la 1 l de apă, care se bea înainte de mese.

Alifie contra cheliei
Se amestecă suc de rostopască, săpun alb şi unguent camforat, în părţi egale. Cu această alifie se aplică mai întâi o cataplasmă emolientă, apoi se spală pielea capului şi se aplică o altă cataplasma cu un decoct preparat din 200 g plantă uscată la 1 l apă. Se lasă pielea capului să "respire" timp de 10 minute, apoi se fricţionează din nou cu alifie. Acest remediu se foloseşte în cazul leziunilor de paracheratoză a scalpului, în tratarea infecţiilor micotice, microbiene, seboreea capului, favus, chelie şi mătreaţă.

Miezul de nucă ne scapă de stres
Nucile conţin o mare cantitate de magneziu, care are efect de "liniştire" a creierului uman aflat într-o stare de excitare. Consumarea miezului de nucă în momente de stres contribuie la eliminarea stării de încordare, iar omul se destinde şi devine capabil să judece mai bine. Cercetările arată că insuficienţa magneziului în organism provoacă creierului o stare de hiperactivitate, care devine cauza stării de iritare, de uitare şi duce la ameţeli repetate. Aşadar, consumaţi cu încredere miez de nucă!


Cătină împotriva hipertensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială este una dintre cauzele agravante ale bolilor cardiovasculare, dar efectele ei nu sunt evidente din prima fază, ci abia după câţiva ani îşi fac apariţia tulburările grave şi de lungă durată.,
Specialiştii în remedii naturiste recunosc că, de cele mai multe ori, hipertensiunea nu poate fi controlată decât cu ajutorul medicaţiei, dar au şi ei propriile leacuri care pot ajuta bolnavul să ţină boala sub control. Una dintre cele mai vechi reţete constă în prepararea unui sirop din vin şi fructe de cătină. Peste doi pumni de boabe de cătină albă zdrobite se toarnă vin dulce, astfel încît să acopere boabele. Recipientul se ţine închis ermetic timp de 10 zile, la loc însorit, după care vinul se bea, câte un păhărel, înainte de mesele de prânz şi seara, înainte de culcare.

Rădăcina de brusture - bun diuretic
Ceaiul de brusture (câte 2 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml apă clocotită) are proprietatea de a stimula funcţiile renale şi cutanate, fiind un foarte bun diuretic. Pentru cei care se simt rău şi au senzaţii de greaţă în urma meselor copioase, acest ceai este un remediu foarte eficient. Se bea călduţ, în 3-4 reprize, pe durata unei zile. Rădăcina de brusture conţine mari cantităţi de insulină vegetală şi are însuşirea de a scădea zahărul din sânge, fapt pentru care se recomandă celor care suferă de diabet. Ceaiul din rădăcina de brusture mai este recomandat şi în unele boli de ficat, având şi proprietatea de a reduce calculii biliari.

Elixirul iubirii perfecte
Se obţine prin macerarea, timp de 15 zile, într-un litru de ţuică, a 10 g scorţişoară, 20 g coajă de lămîie, 15 g cimbrişor, 5 g coriandru, 5 g nucşoară şi 5 g vanilie, amestecând zilnic. Separat, se pregăteşte un sirop din 1 kg zahăr la 1 l de apă. Se amestecă ambele preparate şi se bea cîte un păhărel înaintea actului sexual.

Cura cu polen
Polenul este un aliment mineral care conţine proteine, zaharuri, grăsimi, materii minerale, oligoelemente, toate vitaminele, hormoni, pigmenţi şi altele. Este revitalizant, înlăturând oboseala şi surmenajul în doar câteva zile. Este recomandat în toate bolile, cu excepţia dibetului. Dezintoxică organismul şi împiedică îmbătrânirea prematură. Este un bun adjuvant în terapia cancerului. Doza zilnică normală este de 1/2-1 linguriţă. Se consumă diluat în apă sau ceai, de preferinţă călduţe. În afecţiunile mai grave, se măreşte doza până la 3 linguriţe pe zi. Luat în mod regulat, îmbunătăţeşte foarte mult sănătatea.

Zeama de lămâie întăreşte unghiile
De multe ori, activităţile gospodăreşti provoacă mici "dezastre" estetice persoanelor care poartă unghii lungi, dar le au fragile, moi. Pentru întărirea unghiilor în decurs de doar o săptămână, un veritabil remediu îl reprezintă zeama de lămâie, cu care unghiile se pot pensula (ca o simpla ojă) de 4-5 ori/zi. Este important să se folosească numai suc de lămâie proaspăt şi nu alte soluţii înlocuitoare, iar unghiile tratate să nu fie spălate imediat. Seara, după spălarea mâinilor cu apă călduţă şi săpun moale, se ţin degetele în ulei călduţ de măsline timp de 20 de minute, apoi se şterg bine şi nu se spală pâna a doua zi. În câteva zile, unghiile devin mai tari şi mai lucioase.