TERAPII
Zmeurul, plantă medicinală
*Atât fructele, cît şi frunzele, mugurii şi mlădiţele tinere de zmeur ajută în prevenirea şi combaterea multor afecţiuni maladive.
Fructele de zmeur au o compoziţie chimică foarte diversă, ce se corelează cu proprietăţile terapeutice şi cu acţiunile specifice în vindecarea diferitelor boli. Proprietăţile terapeutice ale fructelor vizează, în primul rând, afecţiunile interne, avînd efecte astringente, antibacteriene, antidiareice, antiinflamatoare, antihemoragice, diuretice, depurative, cicatrizante, stomahice, neutralizante în aciditatea gastrică, reglatoare hormonal, vitaminizante, energizante şi tonic-răcoritoare. Efectele medicinale sunt legate mai ales de unele afecţiuni digestive ca: diaree rebelă, dizenterie, enterocolite, pancreatite, ulcere gastro-duodenale, congestii hepatice, spasme gastro-intestinale, dereglări ale tranzitului intestinal, hiperaciditate gastrică, infecţii bucale şi stomatite. În plus, favorizează eliminarea toxinelor şi a colesterolului din sînge, intensifică sudoraţia, îndepărtează senzaţia de "arşiţă" internă în caz de bronşite, sensibilitatea la răceală şi răguşeală, febrifug în gripe. În diabetul zaharat sunt indicate cure de lungă durată pentru stabilizarea glicemiei, în amestec cu frunze de afin şi mur. Fructele proaspete se consumă ca desert, cu efect înviorător şi răcoritor sau ca medicament, înainte de fiecare masă, câte 200-300 g pe stomacul gol timp de 12 zile. După ce s-a consumat porţia de fructe nu se mănâncă nimic timp de 4 ore, deoarece fructele au efecte de încetinire a proceselor digestive şi de reducere considerabilă a foamei.
Frunzele proaspete sau uscate, cu gust plăcut şi uşor acrişor, servesc la prepararea unor ceaiuri consumate, primăvara şi toamna, ca aliment pentru copii, bătrâni şi persoane bolnave, mai ales în zilele reci, cînd sînt mai frecvente virozele şi gripele. Ceaiurile băute seara, sub formă de decocturi, acţionează în afecţiuni renale şi genitale, în reglarea ciclului menstrual dureros sau în hemoragii uterine abundente. În uz extern, ceaiul concentrat din frunze se foloseşte sub formă de gargară contra afecţiunilor faringiene, stomatite, laringite, faringite, inflamaţii ale gîtului, tuse, răceli şi nevralgii dentare, prin calităţile calmante şi emoliente. Tratamentul cu pulbere din muguri de zmeur ţine sub control toate reacţiile legate de menopauză (bufeuri şi usturimi în zona genitală). După un tratament de lungă durată se vor încetini considerabil procesele de îmbătrânire, în paralel cu efectele terapeutice sigure contra chisturilor ovariene, fibrom uterin, noduli mamari şi sindrom premenstrual. Pe lângă pulberea din muguri se poate folosi şi tinctura din muguri, eficientă în tratamentele pentru chist ovarian, fibrom uterin, amenoree, metroragii, menoragii, metrite, iminenţă de avort şi pilozitate excesivă.
Lucerna şi efectele eu benefice asupra organismului
*Tămăduitorii tradiţionali recomandau lucerna pentru stimularea poftei de mâncare, probleme ale aparatului digestiv, mai ales pentru ulcere de stomac şi duoden.
Şi vracii indieni utilizau în antichitate această plantă ca remediu, în special în ulcere, dar o recomandau şi în durerile cauzate de artrite, precum şi în retenţii de lichid. Arabii îşi hrăneau cu lucernă caii, comoara lor cea mai de preţ, convinşi fiind că aceasta îi va face iuţi şi puternici. De multă vreme, în întreaga lume, lucerna este considerată o plantă furajeră importantă însă în ultimii 35 de ani ea este foarte apreciată (mai ales germenele plantei) şi pe post de aliment nutritiv, mulţi fiind cei care consumă des salata de lucernă. Într-adevăr, frunzele lucernei pot fi considerate adevăraţi nutrienţi biologic-activi, ai căror biofotoni poartă în ei puterea benefică, vindecătoare a energiei solare. Printre altele, aceştia pot ajuta la scăderea colesterolemiei, la alcalinizarea organismului şi, astfel, la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare şi a infarctului miocardic. Lucerna este o sursă importantă de vitamina B6 şi vitamina E, dar conţine şi o cantitate suficientă de vitamina D, precum şi calciu şi fosfor, care fortifică scheletul osos şi dentiţia copiilor. Datorită conţinutului ridicat de fibre, este benefică în constipaţie, are un uşor efect purgativ, reduce balonarea. Are un efect benefic mai ales la vârstnici, deoarece fortifică sistemul imunitar, ajută la anihilarea şi eliminarea reziduurilor acumulate în organism de-a lungul anilor şi, astfel, creşte capacitatea fizică şi puterea de viaţă.
Coada şoricelului -împotriva alergiilor
Planta creşte din luna aprilie până la sfârşitul lunii septembrie. Este preferabil ca florile să fie colectate separat de frunze, fiindca au o utilizare diversă. Indicaţii: în tratamentul ciclului neregulat, ameliorează starea femeilor aflate în menopauză, probleme în privinţa sănătăţii organelor genitale, inflamaţii ale ovarelor. Uz intern: stimularea poftei de mâncare, anorexie, bronşite, tuse, rinite, rinosinuzite, alergii, sedativ, colici hepato-biliare, deschinezie-biliară, balonări, cistite, ulcer gastric, ulcer duodenal, hemoragii nazale, osteoporoză. Uz extern: afecţiuni vasculare, exeme, arsuri, contuzii, răni purulente, ulceraţii, hemoroizi, fisurile sânilor, abcese dentare, astm bronşic. Infuzie: o linguriţă de plante mărunţite se opăreşte cu 1 litru de apă, se lasă puţin în repaos. Tinctură: florile culese pe timp însorit se întroduc, fără a fi îndesite, într-o sticlă până la gât, se toarnă rachiu de secară sau fructe de 38-40°, se lasă să stea 14 zile la soare.
Sucul de leurdă alungă pofta de fumat
Clorofila din frunzele proaspete de leurdă (Allium ursinum, numită si "usturoiul ursului"), cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi ale gudroanelor din ţigări, fiind un excelent mijloc de protecţie, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. De asemenea, se pare că, pe perioada curei cu leurdă, renunţarea la fumat este mai uşoară. Se consumă suc de leurda, câte 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 2 săptămâni.
Mâncărurile şi băuturile fierbinţi slăbesc organismul
Se crede că, pentru a produce energie şi căldură, mâncărurile şi băuturile trebuie să fie fierbinţi. Or, este exact invers. Mâncărurile fierbinţi şi, în special, ceaiul chinezesc sau cafeaua slăbesc organismul pentru că distrug mucoasele. În plus, asemenea fumatului şi băuturilor alcoolice, ele diminuează sensibilitatea naturală gustativă. De asemenea, după consumul mâncărurilor fierbinţi dispare şi plăcerea de a mânca fructe sau alte alimente crude valoroase. Băuturile fierbinţi excită nervii şi slăbesc inima, oferind organismului căldură şi energie numai pe moment, aportul de căldură fiind neînsemnat. Mai mult, atacă esofagul, cerul gurii şi stomacul. Dimpotrivă, crudităţile conferă o energie stabilă şi permanentă, fără a dăuna sistemului nervos.
Remedii pentru "lapsus"
Pentru cazurile de pierdere partiala (lapsus) sau accentuată a memoriei, foarte important este aportul de fier şi vitamina C. Utile sunt ceaiurile din fructe de măceş (o linguriţă la cană) şi urzica, preparate separat sau în amestec. Un remediu excelent în cazurile de lapsus este din ventrilică şi coada calului, câte o linguriţă din fiecare, la o cană de apă clocotită.
Rădăcina de ghimbir, un depurativ excelent
*Plantă originară din Asia, ghimbirul (Zingiber officinale) ocupă un loc de vază în farmacopeea orientală.
Rădăcina de ghimbir este folosită, de regulă, ca un excelent remediu pentru durerile de stomac şi uşurarea digestiei. În caz de greaţă, se ţine în gură, sub limbă, o bucăţică de rădăcină de ghimbir, senzaţia de greaţă va dispare imediat. Un astfel de remediu nu ar trebui să lipsească din casă! Un bun remediu pentru combaterea durerilor de ficat şi a balonărilor abdominale îl reprezintă un amestec de orez cu ghimbir. Se pune o cană de orez într-un vas cu fundul plat, se toarnă apă până se acoperă orezul şi se lasă 12 ore, timp în care este absorbită complet. Se pune, apoi, orezul într-o cratiţă uscată şi se încălzeşte treptat, amestecându-se continuu. După ce orezul s-a uscat şi rumenit, se pune rece într-un borcan care se închide ermetic, pentru a fi protejat de umiditate. Se fierbe, apoi, o jumătate de cană de apă, se adaugă o linguriţă din orezul uscat şi o bucată de rădăcină de ghimbir, se mai fierbe un minut, se ia de pe foc şi se lasă 5 minute, după care se scurge apa. Se consumă câte o lingură, de 2-3 ori/zi.
INTRATI PE LINKUL DE MAI SUS