Unic în Nord-Vestul României - Tratamente de fertilizare in vitro
Cuplurile din Bihor și din regiune care au probleme de infertilitate nu vor mai fi nevoite să meargă la Timișoara sau Cluj-Napoca pentru a face tratament. De la sfârșitul lunii trecute, un centru de diagnostic și tratament al infertilității din Oradea are toate avizele necesare pentru realizarea tratamentelor.
Conform statisticilor internaționale de dată recentă, rata fertilității din România este sub cea medie europeană.
„Este o patologie în creștere și sper să reușim să aducem zâmbete pe buzele cuplurilor care nu reușesc să aibă un copil. Am pus bazele acestui centru pas cu pas împreună cu colegi pe care i-am îndrumat în carieră. Nu a fost ușor. În prezent avem toate autorizațiile necesare de la Autoritatea Națională de Transplant”, a spus, printre altele, doctorița Liana Antal în cadrul unei conferințe la care au mai participat medicii Anca Huniadi și Petronela Naghi.
„Când eram rezident, am luat contact cu această problemă. Vedeam multe cupluri care erau nefericite că nu pot avea copii și ne bucurăm că le putem ajuta astăzi, mai ales că tot mai multe femei vor să aibă copii târziu, după 35 de ani pentru că au și carieră. În mare, un tratament începe cu o hiperstimulare ovariană controlată, pentru ca ovarele să producă cât mai mulți foliculi cu ovocite. Apoi se extrag ovocitele, se fertilizează cu spermatozoidul pentru a se obține embrionul. Procesul este unul sigur, cu verificare continuă. După 3-5 zile se face transferul unuia sau mai multor embrioni în viitoarea mămică”, a explicat Anca Huniadi. Un ciclu complet costă în jur de 1.900 de euro cu mențiunea că fiecare caz este diferit.
Noua clinică a costat în jur de un milion de euro, jumătate din bani fiind obținuți prin proiecte europene în decursul mai multor ani. Reprezentanții centrului de diagnostic și tratament al infertilității Calla susțin că vor discuta cu municipalitatea orădeană și Consiliul Județean pentru implementarea unui program, precum cel din București, prin care cuplurile infertile să beneficieze de sprijin financiar.
Investigarea și tratamentul infertilității cuplului reprezintă azi o specialitate aparte – medicina reproducerii umane asistate – a cărei dezvoltare a permis nașterea a peste 8 milioane de copii prin Fertilizarea In Vitro (FIV) în ultimii 40 de ani.
În România, de la prima clinică de FIV înființată la Timișoara în 1995, de academician profesor doctor Ion Munteanu, și prima injectare intracitoplasmică de spermatozoizi practicată la Medsana în 1997, reproducerea asistată s-a dezvoltat, ajungându-se în 2016 la 22 de clinici acreditate (dintre care mai mult de jumătate în capitală), cu rate de succes a procedurilor asemănătoare centrelor FIV europene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.