Unitatea de Primire a Urgenţelor Din covrigul finanţării a primit doar... gaura
Deşi ne apropiem cu paşi repezi de jumătatea anului, autorităţile din sistemul sanitar nu au găsit nici până acum o modalitate de finanţare a unităţilor de primire a urgenţelor (UPU) din cadrul spitalelor judeţene, care au rămas pe dinafară, după ce finanţarea UPU din structura spitalelor de urgenţă a fost preluată de Ministerul Sănătăţii.
Spitalul Clinic Judeţean înregistrează de la începutul acestui an un deficit lunar de 300.000 de lei din cauza lipsei de finanţare a Unităţii de Primire Urgenţe, care nu mai este plătită de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Anul trecut, deşi Ministerul Sănătăţii Publice s-a angajat că preia finanţarea unităţilor de primire a urgenţelor din toate judeţele, la semnarea contractului cadru de la începutul acestui an cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a preluat doar pe cele care se află în structura spitalelor de urgenţă, nu şi pe cele din cadrul spitalelor clinice judeţene. Aşa se explică faptul că, în prezent, dintre toate unităţile de primire a urgenţelor de pe teritoriul României, doar 23 beneficiază de finanţare, în timp ce restul 40-45 au rămas pe dinafară.
În Bihor, dacă în ceea ce priveşte salariile, acestea au fost asigurate personalului care lucrează la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, în schimb, toate celelalte cheltuieli "au scăpat", de la începutul acestui an, din atenţia autorităţilor de la Bucureşti. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean Oradea a decis, din luna ianuarie a.c., să asigure plata unităţii de primire a urgenţelor din bugetul propriu al spitalului, ceea ce a dus la un deficit lunar de aproximativ 300.000 de lei. "Deşi am făcut demersuri la comisia de urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, până în prezent nu am obţinut nici măcar promisiuni de rezolvare a acestei probleme, soluţia adoptată în urmă cu câteva luni, de asigurare a fondului lunar necesar UPU din bugetul spitalului, în regim de spitalizare de zi, fiind o modalitate arbitrară de soluţionare a situaţiei", ne-a declarat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU, adăugând că speră să se găsească o rezolvare la această problemă cât mai curând.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.