Urzicile, aliment şi medicament
Cura de urzici înseamnă folosirea în alimentaţie a plantei timp de cel puţin 30 de zile, măcar o dată pe zi, sub formă de suc proaspăt, ceai sau fiertură (ciorbă sau mâncare gătită). O astfel de cură este recomandată pentru fortificarea organismului şi eliminarea toxinelor adunate în corp pe parcursul iernii.
Consumată ca aliment sau preparată sub formă de ceai, macerat sau tinctură, urzica are proprietăţi diuretice (măreşte cantitatea de urină eliminată din organism), hemostatice (opreşte sângerarea), emoliente şi expectorante, antiseptice, hipoglicemiante (în amestec cu frunze de dud, nuc şi teci de fasole scade zahărul din sânge la diabetici), antidiaretice, depurative (ajută la eliminarea toxinelor din corp) şi galactogene (care stimulează secreţia de lapte). Activează circulaţia sângelui. Este, totodată, un foarte bun vitaminizant, fiind recomandată suferinzilor de anemie. De asemenea, frunzele de urzică sunt folosite în tratarea bolilor renale, ajutând la dizolvarea şi eliminarea nisipului din rinichi. Intern, urzica se utilizează sub formă de infuzie din o lingură de frunze mărunţite la o cană de apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi. Pentru uzul extern se prepară o infuzie concentrată din 20 g frunze mărunţite la o cană de apă clocotită şi se foloseşte sub formă de băi sau comprese.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.