Vaccinarea elevilor - Mutată din şcoli, la medicii de familie
Medicii de familie avertizează că decizia Ministerului Sănătăţii de a le transfera sarcina vaccinării elevilor riscă să genereze probleme, întrucât s-ar putea diminua considerabil numărul celor imunizaţi şi ar putea creşte riscul de îmbolnăvire şi de apariţie a unor epidemii.
Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF) au anunţat, marţi, că l-au informat pe ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, cu privire la problemele pe care le-ar putea crea mutarea vaccinării din reţeaua de medicină şcolară în cea a cabinetelor medicilor de familie. Decizia de mutare a fost operată prin modificarea schemei de vaccinare începând cu 1 iulie, urmând să se aplice efectiv din toamnă, odată cu începerea anului şcolar 2012-2013. Potrivit medicilor de familie, numărul celor imunizaţi va scădea aproape sigur în condiţiile în care este greu de crezut că elevii de liceu, de pildă, se vor duce la medicul de familie, pentru a fi vaccinaţi. Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a admis că mutarea vaccinării elevilor din reţeaua de medicină şcolară reprezintă o problemă reală şi a precizat că instituţia pe care o conduce ar urma să revină asupra deciziei.
Vaccinarea in scoala mi se pare mult mai eficienta,putindu-se monitoriza mult mai bine si pe un numar mai mare elevi, chiar daca sunt absenti la vaccinare unii aceia se stiu ,dar ai trimite la medicul de familie cred ca ar ramine mult mai multi nevaccinati.Sunt elevi din medii sociale diferite , nu toti parinti sunt atit de responsabili de ai duce la vaccinare, sunt si comunitati religioase care refuza tratamente,la medicul de familie trebuie programare ca are cosultatii destule credeti ca unii parinti nu au timp de copiilor nici de ai educa nici de ai trata.La scoala mai merg si ca sa si primeasca alocatia.