„Vaccinul va fi sfârșitul pandemiei dacă vom avea o acoperire bună!” - Primii vaccinaţi în Bihor
Primul pas spre normalitatea la care visăm cu toții s-a făcut ieri când Bihorul a intrat oficial pe lista județelor în care se administrează vaccin împotriva Covid-19. Prima persoană care s-a vaccinat a fost dr. Anca Hnatiuc, cea care se luptă zilnic cu boala pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Muncipal.
Au urmat alte patru cadre medicale: asistentul Călin Barabaş, dr. Sebastian Dobjanschi, dr. Mihai Florea şi asistenta Elena Cristina Szalo. Niciunul nu a acuzat reacții adverse.
„Este momentul pe care noi toți îl așteptăm de mai bine de 10 luni, toată lumea își dorește normalul, să revenim la liniștea și pacea pe care o aveam cu toții înainte de această pandemie. Faptul că avem un vaccin este dovada că trăim într-o lume medicală a tehnologiei și este o șansă de care trebuie să profităm. Încurajez pe toată lumea să vină la vaccinare. Astăzi (n.r. - ieri) în județul Bihor, concomitent în 12 centre, a început campania de vaccinare. La noi, la Spitalul Municipal, se vaccinează personalul medical care lucrează în unitatea Covid, iar în celelalte unități s-a început cu personalul propriu, urmând să se vaccineze toate cadrele medicale din unități și cabinete medicale individuale, farmaciști, stomatologi, studenți volunatri, toată lumea care lucrează în sistemul medical, inclusiv cei din compartimentele administrative. Începem cu un rapel și, la final, fiecare primește o adeverință în care se menționează data rapelului, urmând ca acesta să se repete la 21 de zile. Ne organizăm câte 5 la un flacon astfel încât să nu se piardă nicio doză. Vă rog din suflet, oriunde mergeți și ori de câte ori aveți ocazia să încurajați lumea să vină, să se înscrie, să se informeze din surse oficiale. Vaccinul este salvarea și sfârșitul pandemiei, dacă se va face o acoperire vaccinală bună” a spus dr. Anca Hnatiuc, prima persoană vaccinată în Bihor, care a continuat: „faptul că am trecut prin infecție, la fel ca toți colegii mei, ne-a făcut să ne schimbăm prioritățile, imaginea, despre această boală. Este un virus pe care îl respect pentru că de fiecare dată când am crezut că știu, s-a întâmplat ceva și mi-am dat seamă că nu știu atât de mult. Puterea exemplului face mult mai mult decât puterea cuvântului. Ne aducem cu toții aminte de starea de anxietate pe care nu o poți controla, cu atât mai mult cu cât membrii familiei s-au îmbolnăvit, cunoscând evoluția și cunoscând cazuri când oameni dragi au pierdut lupta cu boala. Ne credem puternici și credem că nouă nu ni se poate întâmpla, dar nu este deloc așa. Am ales să luptăm cu arma pe care o avem în momentul de față, vaccinul. Tratamentul nu este încă unul specific, prin urmare, vaccinul rămâne soluția. Aici nu putem lupta de unii singuri. Lupta nu mai este a noastră, a cadrelor medicale, ci a întregii comunități și depinde de fiecare dintre noi. Așa că vă invităm să fiți părtași la lupta noastră”.
Etapa a doua de vaccinare este în pregătire
Dr. Anca Hnatiuc, care coordonează campania de vaccinare în Bihor a mai spus că, în proporție de 60%, ieri s-au vaccinat medicii din Terapie Intensivă urmând ca în fiecare zi să se vaccineze câte 100 de persoane la Spitalul Municipal și câte 50 la celelalte centre. În funcție de numărul de vaccinări, comanda vaccinului se va face tot la 2-3 zile de la Centrul Regional din Cluj, vaccinul având o stabilitate de maxim 5 zile.
Întrebată de reporterul CRIŞANEI despre păstrarea mijloacelor de siguranță în spitalele Covid odată cu administrarea vaccinului, dr. Hnatiuc a explicat că purtarea măştilor şi combinezoanelor de protecţie vor fi obligatorii și după vaccinarea tuturor medicilor, până când se va atinge o acoperire vaccinală de 60% din totalul populației.
„Avem 12 centre deschise în Bihor, pregătim și etapa a doua cu 23 de centre și 3 centre mobile. Sperăm să se înscrie cât mai multă lume pentru vaccinare. Până luni aveam 1.300 de cadre medicale înscrise pe platforma de vaccinare și continuă să se înscrie zilnic”, a spus prefectul Dumitru Țiplea.
Directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Ovidiu Burtă, care a trecut printr-o formă severă a Covid-19 a spus „așteptăm să treacă pandemia, dar ce te faci cu persoanele care nu se vaccinează, care continuă să transmită virusul în comunitate. Așteptăm, tragem de timp, iar între timp se mai îmbolnăvesc și mai mor oameni. Vaccinarea chiar este o soluție!”.
La eveniment a participat și senatorul Gheorghe Carp, care, deși a devenit senator, se implică și ajută la desfășurarea în bune condiții a campaniei de vaccinare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.