Începând de ieri şi până pe 28 august, 12 unităţi de învăţământ din Bihor vor organiza Grădiniţa de vară, program ce se realizează cu sprijinul Fundaţiei Ruhama, Inspectoratului Şcolar al judeţului Bihor şi al autorităţilor locale. Programele educaţionale se adresează persoanelor defavorizate, grupul ţintă fiind format din copiii care vor urma clasele primare începând din luna septembrie, dar nu au fost înscrişi la grădiniţă. În paralel, în aceleaşi localităţi va fi implementat un alt program "Şcoala părinţilor".

La Grădiniţele de vară vor participa aproximativ 250 de copii din familii defavorizate (romi, din familii sarace, monoparentale), care se înscriu în clasa I în anul şcolar 2008-2009, dar nu au frecventat grădiniţa cu program normal. În cadrul Grădiniţei de vară se organizează activităţi curriculare, extracurriculare, şedinţe cu părinţii etc. Programul este implementat în 12 localităţi din Bihor: Aleşd, Tămaşda, Ciumeghiu, Văşad, Gepiş, Lugaşu de Jos, Salonta, Sânnicolau de Munte, Batăr, Telechiu, Beznea şi Oşorhei. De asemenea, în această perioadă, are loc şi un alt program, "Şcoala părinţilor", care se adresează părinţilor copiilor care vor urma învăţământul primar. "Azi (n.r. - ieri), cadrele didactice pregătesc sălile de curs, materialele necesare pentru derularea programului, urmând ca de marţi (azi - n.n.) să ne începem activitatea", ne-a declarat Daniela Tutos, coordonator departament. Scopul programului este de a-i înscrie în clasa întâi pe copiii care împlinesc vârsta de şapte ani, dar care nu au frecventat grădiniţele publice. Începând cu anul 2006, educaţia a devenit pilonul central al programelor derulate de Fundaţia Ruhama, scopul fiind creşterea nivelului de participare şcolară a copiilor proveniţi din comunităţile defavorizate şi reducerea abandonului şcolar în rândul romilor. Peste 500 de copii au absolvit grădiniţele de vară din august 2007, iar cei care au fost înscrişi în clasa I în septembrie 2007 au reuşit astfel să se integreze alături de colegii care au beneficiat de pregătire preşcolară în grădiniţele publice.

Rezultatele obţinute au determinat Ministerul Educaţiei să recomande, în anul 2008, această metodologie la nivel naţional, tuturor celor care şi-au propus să organizeze grădiniţe de vară pentru copiii romi. Întâlnirea finală de evaluare va avea loc pe 9 septembrie.